Colț lung de 2.5 metri
Oamenii de ştiinţă estimează că acel colţ cu o lungime de 2,5 metri, care a aparţinut unui exemplar din specia dispărută de elefant-cu-colţi-drepţi (Palaeoloxodon antiquus), are o vechime de aproximativ o jumătate de milion de ani. El a fost găsit într-o zonă în care au fost descoperite şi unelte din piatră şi silex, precum şi rămăşiţe fosilizate ale altor animale.
Citește și: Polițiști plătiți cu 5000€ de interlopul care a sedus-o pe femeia-ofițer ce îl păzea. Îi țineau de 6
"Acesta este cel mai mare colţ fosilizat găsit vreodată într-un sit preistoric din Israel sau din Orientul Apropiat", a declarat Avi Levy, expert în preistorie la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi şi directorul şantierului arheologic în care a fost făcută descoperirea.
Elefanţii-cu-colţi-drepţi, în prezent o specie dispărută de pe Terra, erau mult mai mari decât elefanţii africani actuali şi făceau parte din fauna bogată a acestei regiuni, unde trăiau bovine şi cai sălbatici, căprioare, mistreţi şi hopopotami, care au fost vânaţi de oameni pentru hrană şi, posibil, în scopuri ritualice.
Citește și: VIDEO Ucrainenii au capturat un tanc l-au reparat, i-au pus un tun mai performant. Acum trag în ruși
"Ne aşteptăm ca descoperirea colţului de elefant într-un context clar arheologic să aducă lumină în această chestiune", a declarat Omry Barzilai, cercetător la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.
După ce procesul de conservare va fi finalizat, colţul de elefant preistoric va fi prezentat într-o expoziţie permanentă în holul central al Campusului Naţional de Arheologie a Israelului din Ierusalim.