Colindătorii dintre blocuri, amendați de polițiști. Care este suma?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.12.2023 - 15:23
Colindătorii dintre blocuri, amendați de polițiști - Foto: Facebook/Poliția Locală Sector 6

Colindătorii dintre blocuri, amendați de polițiști. De mulți ani, bucureștenii s-au obișnuit deja cu cetele de colindători care încearcă să obțină un ban încercând să creeze atmosfera de Sărbători specifică mai ales zonelor rurale. Dar se întorc acasă amendați.de poliție.

SHARE

Colindătorii dintre blocuri, amendați de polițiști. Sărbătorile de iarnă deschide și sezonul apariției cetelor de colindători pe străzile și printre blocurile din Capitală. Deși speră să se întoarcă acasă cu bani în bununar, de cele mai multe ori, bărbații ies „pe minus”, fiind amendați de piliție pentru tulburarea liniștii publice.

Colindătorii dintre blocuri, amendați de polițiști. Care este suma?

Colindătorii dintre blocuri au viață grea nu doar cu cetățenii deranjați de zgomotele produse de aceștia, adesea la ore total nepotrivite, ci și cu polițiștii.

Mai ales că, de ceva ani, cei care vin cu colindatul cară după ei boxe foarte puternice din care răzbat sunetele pe care ar fi trebuit să le producă ei înșiși, la fața locului.

13 colindători, veniți de la Bacău pentru a colinda bucureștenii, au fost avertizați de polițiștii locali ai Sectorului 6 pentru că deranjau liniștea publică.

Aceștia transportau cu un cărucior o boxă, la care puneau colinde. Potrivit legii, amenzile pentru colindătorii care pun muzică la boxe pot ajunge până la 1.500 de lei a anunțat Poliția Locală Sector 6, pe pagina de Facebook.

Citește și: Ce vehicul poți conduce chiar dacă nu ai permis pentru el? Poliția nu îți dă amendă

Potrivit legii 61/1991, „tulburarea fără drept a liniștii locatarilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigăte sau larmă, constituie contravenție”. 

Conform comunicatului poliției, au început să apară sesizări cu privire la poluarea fonică generată de colindătorii oportunişti. 

Din acest motiv, au fost intensificate „acţiunile de monitorizare a cetelor de colindători care ajung în Bucureşti în această perioadă de sfârşit de an”.

Potrivit Poliției sectorului colindătorii sunt bineveneți în sectorul 6, dacă respectă tradiția și cântă live, fără să apeleze la boxe portabile.

„În Sectorul 6, sunt bineveniți cei care respectă tradiția și cântă live, cu vocea sau, cel mult, folosind instrumente muzicale. Cei care vor să se facă auziți mai bine și folosesc boxe portabile date la maximum riscă amenzi pentru tulburarea liniștii publice. 

Pentru a intra și cânta în scări de bloc, colindătorii ar avea nevoie de acordul asociației de proprietari, deoarece interiorul blocului nu mai este domeniu public. Locatarii care se simt deranjați au dreptul să sune la Poliție. 

În ambele situații de mai sus, colindătorii trebuie să respecte orele de liniște: 13.00 – 14.00 și 22.00 – 08.00.

„Tulburarea fără drept a liniștii locatarilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigăte sau larmă, constituie contravenție”, spune legea 61/1991. Sancțiunile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei, dacă faptele se petrec pe timpul zilei și între 500 și 1.500 de lei, dacă au loc noaptea.

De la începtul lunii și până în prezent, polițiștii locali au amendat 24 de cete, care se plimbau pe străzi cu boxele date la maximum. Valoarea sancțiunilor ajunge la 5.200 de lei.

Și oamenii sună că sunt deranjați de zgomotul produs. Până acum, Poliția Locală Sector 6 a primit cinci sesizări privind tulburarea ordinii și liniștii publice de către colindătorii cu boxe.

Potrivit Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei, iar dacă zgomotul este produs în intervalul orelor de odihnă (13:00-14:00, respectiv 22:00-08:00) sancțiunile sunt între 500 și 1.500 de lei”, se arată în comunicatul Poliției sectorului 6.

În ultimii ani, au existat și câteva cazuri în care cetăţenii exasperaţi de larmă şi-au făcut dreptate singuri. De două ori, în ultimii 12 ani, colindători îmbrăcaţi în urs au fost împușcaţi. 

Citește și: Cum pot primi șoferii o amendă de 50.000 de lei. Ce obligații trebuie respectate conform legii

Ultimul astfel de incident a avut loc în 2017, când un tânăr de 20 de ani, venit din afara Bucureștiului, a fost împușcat.

În 2011, un alt colindător, un tânăr de doar 17 ani, venit din Botoșani, costumat, și el, în urs, a fost împușcat în picior. Tânărul ar fi decis că, „în spiritul sărbătorilor”, nu va depune plângere la poliție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te