CNCAN: Sunt valori normale ale nivelului de radiații. Nu sunt semnalate depășiri la nivelul Ucrainei

DE Romulus Preda | 09.03.2022 - 16:41
CNCAN: Valori normal ale nivelului de radiații / FOTO: facebook.com/cncan

Măsurătorile făcute la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean, anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, după ce sursa de răcire de la Cernobîl au fost deconectată.

SHARE

„Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11. Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație”, anunță CNCAN.

Potrivit Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrică.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se arată în finalul comunicatului.

Citește și: Generalii ruși încep să creadă că Putin nu mai e întreg la cap. De asta îi ține la distanță

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a fost informată de autorităţile ucrainene că sistemele centralei nucleare nefuncţionale şi izolate de la Cernobîl nu sunt alimentate cu electricitate, dar nu consideră că în acest moment există riscul unor efecte grave, informează cotidianul Le Monde.

Citește și: România facilitează angajarea ucrainenilor în România, cu „decont” de la UE

Compania naţională pentru Energie Nucleară din Ucraina (Energoatom) a acuzat Rusia că a oprit alimentarea cu electricitate a sistemelor Centralei nucleare de la Cernobîl, care nu este în funcţiune şi este izolată după accidentul nuclear din 1986. Autorităţile ucrainene susţin că există riscuri majore de radiaţii şi cer Rusiei să permită repararea sistemelor de alimentare cu electricitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te