Generalii ruși încep să creadă că Putin nu mai e întreg la cap. De asta îi ține la distanță

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.03.2022 - 10:49
Momentul televizat, când Putin a pus în alertă forțele nucleare/foto: getty
„Distanțarea socială extremă” a lui Putin/foto: kremlin.ru

S-a vorbit foarte mult în ultima vreme despre sănătatea mintală a președintelui rus, Vladimir Putin. Dar, susțin tot mai multe surse, chiar și generalii lui au început să se îndoiască că ar mai fi întreg la cap.

SHARE

Imaginile televizate de la ședințele cu Consiliul rus de Securitate și de la întrunirile de urgență, îi arată pe șefii militari tot mai uimiți de comportamentul șefului statului. În special când acesta a ordonat ca forțele de descurajare nucleară să intre în alertă.

Citește și: Ar apăra românii Bucureștiul cum apără ucrainenii Kievul?

Unii insistă că Putin încă simte efectele de „ceață a creierului”, ca urmare a unei forme de Covid de lungă durată. Alții susțin că tot comportamentul ciudat al liderului de la Kremlin se datorează recluziunii de la începutul pandemiei.

Citește și: Militarii ucraineni din Legiunea Străină Franceză se întorc echipați pentru a-și apăra țara

Președintele rus a avut contacte limitate cu oamenii în timpul celor mai grave evenimente din ultimii doi ani, cei din cercul său foarte apropiat trebuind să se izoleze înainte de a primi o audiență, potrivit Moscow Times.

Indiferent de cauză, cei mai apropiați consilieri ai lui Vladimir Putin au părut bulversați când acesta a hotărât pregătirea armelor nucleare.

Expresiile generalului de armată Valeri Gherasimov și ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu, au fost surprinse de camerele de filmat în timp ce președintele rus își punea arsenalul atomic în alertă.

Este greu de imaginat ce rol util ar putea juca armele nucleare în invazia sa în Ucraina, deoarece orice detonare atomică atât de aproape de casă ar provoca moartea și contaminarea propriilor trupe și a unor zone din Rusia. Și dacă ar folosi arme nucleare împotriva Occidentului, care nu a intervenit militar în Ucraina, ar risca represalii care ar putea distruge în cele din urmă planeta, spun experții militari.

„Și totuși, Putin era acolo, amenințând că va face exact asta”, scrie Moscow Times.

Noua doctrină a Rusiei: „escaladare până la dezescaladare”

Practic, armele nucleare sunt folosite în general pentru un singur lucru: pentru a descuraja folosirea altor arme nucleare. Însă doctrina militară rusă a introdus recent un nou potențial raționament: „a escalada până la dezescaladare”, amenințând cu o lovitură nucleară pentru a determina un adversar să dea înapoi într-o luptă convențională.

Dar teoria nu a fost niciodată pusă în practică și decizia lui Putin pare a fi mai mult o cacealma.

Adevărat sau cacealma, avertismentul nuclear al lui Putin a pus capăt unei săptămâni de comportament din ce în ce mai patologic al liderului de la Kremlin, trecând brusc de la o aparentă deschidere către negocieri la o invazie la scară largă a Ucrainei pe patru fronturi, amenințănd în același timp lumea cu distrugere în masă, scrie și Politico.

Acest comportament ridică întrebări despre sănătatea lui Putin, amplificate de umflarea inexplicabilă a feței, despre care medicii spun că ar putea fi un semn că ia o formă de steroizi pentru o afecțiune medicală nedezvăluită.

Umilirea publică a șefului SVR

Comportamentul său ciudat a inclus și umilirea publică a șefului Informațiilor Externe al Rusiei, Serghei Narișkin, în timpul unei ședințe difuzate a Consiliului de Securitate, în care președintele s-a așezat la birou ca un profesor de școală, în timp ce miniștri, generali, consilieri și directorii agențiilor de spionaj erau așezați ca o audiență în fața lui la mulți metri distanță, acea „distanțare socială extremă”, pe care Putin o practică și cu „apropiații” săi.

Este de vorba de ședința televizată în care le-a cerut să-și spună părerea despre recunoașterea independenței celor două republici separatiste din Ucraina, Donețk și Lugansk.

În timpul ședinței, Putin a bătut degetele în micul birou la care stătea ca la catedră, și-a examinat unghiile, ridicând deseori ochii spre tavan, în timpul sesiunii de patru ore.
Când l-a întrebat pe Narișkin dacă ar recomanda recunoașterea oficială a independenței celor două regiuni, s-a iritat brusc.

„Vorbește clar, Serghei Evgenovici, spune doar da sau nu”, a cerut Putin, în timp ce directorul său de Informații Externe încerca nervos să găsească un răspuns corect, apoi a dat unul „greșit”: că va sprijini fuzionarea regiunilor cu Rusia.

Vizibil iritat, Putin a răspuns: „Nu vorbim despre asta. Vorbim despre recunoașterea independenței lor. Da sau nu."

Narișkin nu a fost niciodată în cercul interior al lui Putin și modul în care a fost tratat în direct a fost o demonstrație înjositoare și inutilă a puterii șefului, scrie Moscow Times.

La acea ședință, observatorii au constatat că ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a avut rețineri să spună clar ce ar însemna recunoașterea independenței la nivel internațional, iar directorul FSB, Alexander Bortnikov, și Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, s-au limitat să repete o frază a Kremlinului, premierul Mihail Mișustin nu a putut prezenta cât ar costa această acțiune, iar Dmitri Kozak, negociatorul de la Minsk, nu a putut vorbi despre natura reală a situației de pe teren.

Și aceștia sunt oamenii președintelui rus, ținuți „la mantinelă” de Putin.

În psihologia clinică, paranoicii își acuză de obicei presupușii persecutori că fac exact ceea ce plănuiesc ei înșiși.

Putin a acuzat în mod neplauzibil Ucraina că a grupat forțele la granițele regiunii separatiste Donbas pentru a efectua un „genocid” împotriva vorbitorilor de limbă rusă, într-o oglindă deformatoare a propriilor sale intenții, scrie Politico.

„Denazificarea” Ucrainei, argumentul care trebuie să justifice invazia, este atât de fantastic, încât nici nu necesită combatere. „Omul a luat-o razna”, se spune.

Oficialii occidentali care au avut de-a face cu Putin sau l-au observat îndeaproape au constatat o schimbare bolnăvicioasă în atitudinea și comportamentul lui.

Indiferent de starea de sănătate a lui Putin, fie că este bolnav fizic, instabil psihic sau pur și simplu rațional și periculos, există implicații grave pentru întreaga lume.

„Liderul de la Kremlin este pătruns de o mentalitate paranoică în care crede că Ucraina nu ar trebui să existe și că Rusia ar trebui să domine lumea, dacă nu toată, atunci măcar o parte din ea”, a spus veteranul disident și cofondator al Organizația pentru drepturile omului Memorial, Lev Ponomariov, pentru La Repubblica din Italia.

„Ne poate trage într-un al treilea război mondial sau chiar într-un conflict nuclear”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te