Clotilde Armand: PSD vrea să mai plătim 15 milioane de euro pentru Piața Amzei

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.04.2020 - 18:31

Europarlamentarul USR Clotilde Armand scrie, pe Facebook, că primarul PSD al sectorului 1 a lansat o licitație de 15 milioane de euro pentru modernizarea Pieței Amzei. Această piață a mai fost modernizată și de primarul Chiliman, cu 11 milioane de euro.

SHARE

“Modernizarea Pieței Amzei este un "proiect tipic" pentru administrația locală din Sectorul 1. La sfarșitul anului 2008, a început un șantier de 11 milioane de euro, terminat în 2011. La vremea respectivă, primar era Andrei Chiliman, PNL și vice-primar Daniel Tudorache, PSD (...) Stăm aproape de 10 ani cu o clădire goală în plin centru și cu o parcare subterană nefolosită și primarul PSD vrea să mai plătim acum 15 milioane de euro. Ca și cum cetățenii din Sectorul 1 își pot permite să achite 14.000 de euro pe zi ca să funcționeze Piața Amzei, după ce au platit 11 milioane ca să o modernizeze“, a scris Armand pe Facebook. 

Potrivit unei știri Agerpres, Administraţia Pieţelor Sector 1 a anunţat pe SICAP o licitaţie pentru servicii de operare şi mentenanţă a Pieţei Agroalimentare Amzei, pe o durată de 3 ani, apoi Agerpres a rectificat și a precizat că perioada este de 30 ani, la o valoare estimată de 73.773.332 lei. 


Obiectivele procedurii sunt: punerea în funcţiune şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare a pieţei, asigurarea unor servicii de calitate la standarde europene, adaptabilitatea la cerinţele comunităţii locale; asigurarea accesibilităţii şi nediscriminării, a transparenţei; respectarea principiilor economiei de piaţă; asigurarea mediului concurenţial; respectarea parametrilor legali cu privire la igiena şi sănătatea publică.

În cadrul concesiunii, operatorul economic va desfăşura următoarele activităţi: reparaţii capitale pentru asigurarea funcţionarii la parametrii normali; obţinerea autorizaţiilor necesare; servicii de administrare, gestionare şi mentenanţă a activelor publice existente în piaţă; amenajarea spaţiilor şi dotarea cu mobilier specific; întreţinerea spaţiilor; servicii de asigurare şi menţinere a curăţeniei în perimetrul pieţei; servicii de întreţinere şi reparare a instalaţiilor de apă şi canalizare, energie electrică, reparaţii şi întreţineri curente ale imobilului.

Valoarea minimă a redevenţei este de 17.000 de euro.

Primarul Tudorache a criticat precedenta modernizare a Pieței Amzei, deși el era viceprimar când ea a fost efectuată: "A fost prost făcută. De exemplu parcarea subterană e cu lift, lift care nu funcţionează. Lumea nu vine... am încercat să o scot la licitaţie, să o folosească cineva. Nu se duce nimeni acolo. Maşinile trebuie coborâte în parcare cu un lift care nu funcţionează. Aşa a fost gândită, ceea ce e o mare prostie. Cred că a funcţionat maximum o lună – două".

Primăria Sectorului 1: Investiția concesionarului va fi de circa 3 milioane euro, concesiunea va fi pe 30 de ani

Conform Primăriei Sectorului 1, Administrația Piețelor Sector 1 intenționează să atribuie, printr-o procedură transparentă și competitivă, contractul de concesiune a serviciilor de operare și mentenanță ale Pieței Agroalimentare Amzei. Contractul va fi atribuit în baza unei proceduri de achiziţie publică licitaţie deschisă (offline), fiind deja publicată în SICAP documentaţia de atribuire.                     

Durata contractului de concesiune va fi de 30 de ani, conform studiului de fundamentare care a stat la baza luării deciziei de concesionare.   Valoarea totală estimată a contractului de achiziţie (73.773.332 lei) este formată din  valoarea contabilă a clădirii (58.880.882 lei) la care se adaugă valoarea investiţiei pe care o va face concesionarul (14.852.450 lei).  

Valoarea minimă a redevenței pe care urmează să o plătească lunar concesionarul este de 17.000 euro plus TVA (în lei la cursul BNR din ziua plăţii), valoare de la care începe licitația deschisă.                     

Concesionarul se obligă să desfăşoare următoarele activităţi pentru asigurarea operaţionalizării şi mentenanţei Pieţei Agroalimentare Amzei, fără a se limita la acestea:

-  Reparaţii capitale necesare pentru asigurarea funcţionării la parametri normali;

-  Servicii de administrare, gestionare şi mentenanţă a activelor publice existente în piaţă; ü  Amenajarea spaţiilor şi dotarea cu mobilier specific funcţiunilor;

-  Întreţinerea spaţiilor şi dotărilor imobilului;

-  Servicii de asigurare şi menţinere a curăţeniei în perimetrul pieţei;

-  Servicii de întreţinere şi reparare a instalaţiilor de apă, canalizare şi energie electrică, reparaţii şi întreţineri curente ale imobilului;

-  Obţinerea autorizaţiilor şi avizelor necesare desfăşurării activităţilor.  

După semnarea contractului, concesionarul va achita jumătate din redevenţa stabilită în perioada de execuţie a lucrărilor (18 luni). Începând cu a 19-a lună a contractului, concesionarul va achita integral redevenţa stabilită în contract.  

Neplata redevenţei de către concesionar în termen de 30 de zile de la data scadenţei conferă Administraţiei Pieţelor Sector 1 dreptul de a considera contractul reziliat de plin drept, fără a fi nevoie de nicio altă formalitate sau intervenţie a unei instanţe judecătoreşti cu toate consecinţele ce decurg din aceasta, se arată într-un comunicat al  Primăriei Sectorului 1.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te