Ciucă: Instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale pune România pe harta dezvoltării

DE Alin Crișan | 12.05.2023 - 18:39
Nicolae Ciucă - Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu

România este prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale la Bucureşti, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

SHARE

Şeful Executivului a participat la evenimentul de lansare oficială a Centrului de Explorare a Energiei (Centru E2).

Ciucă: Instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale pune România pe harta dezvoltării

"Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, pentru că ştiu cât de mult s-a trudit ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile. Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni ", a declarat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că paşii rapizi pe care-i face ţara noastră în ceea ce priveşte tehnologia nucleară avansată, sigură, matură şi eficientă, este un succes al colaborării dintre România şi Statele Unite ale Americii.

"Este, de asemenea, un succes al Guvernului, al Ministerului Energiei, al Nuclearelectrica, reprezentată prin domnul Cosmin Ghiţă, şi, desigur, este un succes al diplomaţiei române. Aici sunt o parte dintre cei care şi-au adus aportul la acest proiect, care au avut puterea să creadă în proiect, care au zburat de mai multe ori către România, din România către Washington, şi între aceste zboruri iată s-a reuşit să avem o decizie în ceea ce priveşte alegerea României pentru primul reactor modular de dimensiuni mici. Dezvoltarea simulatorului camerei de comandă NuScale, la fel ca fiecare proiect şi fiecare investiţie pe care le pregătim împreună, demonstrează, încă o dată, relaţiile puternice între Statele Unite şi România, consolidate de Parteneriatul strategic, parteneriat care, anul acesta, celebrează 26 de ani. Sprijinul SUA pentru includerea în sistemul naţional de producere a energiei reactoare modulare mici este substanţial, constant şi oferit la momentul oprtun, iar aşa cum l-am văzut, la vremea când am aflat prima dată de proiect, îl văd ca fiind unul pe termen lung şi foarte lung ", a declarat Ciucă.

El a reamintit că întrevederea preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu Reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice COP 26 a fost urmată la scurt timp de decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România.

" În dezvoltarea şi implementarea de reactoare modulare mici, bazate pe tehnologie americană New Scale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite. Şi nu o spun eu, ci au spus-o cei care au ales România, reprezentanţii New Scale. Avem experienţă de peste 26 de ani în operare sigură şi activitate de peste 50 de ani a reglementatorului independent CNCAN, suntem singura ţară din regiune care-şi poate asuma acest rol de lider la nivel european", a declarat Ciucă.

Premierul a subliniat că activitatea Centrului de Explorare a Energiei NuScale în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti va constitui încă o etapă decisivă care va contribui la poziţionarea României într-o zonă de relevanţă internaţională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară.

El a adăugat că există interes crescut în plan internaţional pentru investiţiile în proiecte energetice de viitor în România şi acestea sunt încurajate de Guvern.

Citește și: Ambasadorul SUA: „Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană”

"Inclusiv în discuţiile cu prim-ministrul Republicii Coreea, domnul Han Duck-soo, care a încheiat vizita, ieri, la Bucureşti, am fost bucuros să constat că firmele coreene au toată deschiderea pentru a participa la reabilitarea centralelor nucleare din România şi la construcţia de reactoare nucleare noi. La nivelul Guvernului încurajăm aceste investiţii, utilizarea noului tip de tehnologie SMR, alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 a Centralei de la Cernavodă, întăresc profilul energetic al României în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate de echipa guvernamentală pe care o conduc şi în deplină concordanţă cu obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene", a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, adoptarea legii privind semnarea acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă demonstrează angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

"Viitorul este al energiei curate, accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre. În acest viitor, care aparţine inclusiv tehnologiei SMR, cu toţii beneficiem de energie nelimitată în condiţii de maximă siguranţă şi cu grijă faţă de mediu. Aceste proiecte, pe care tocmai le-am menţionat, precum şi cele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz şi Romgaz, sunt circumscrise acestui obiectiv şi ferm susţinute de Guvern.

Alături de investiţiile private, finanţate prin fondul de modernizare, prin REPower EU, de valorificare a proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, deblocate prin noua Lege offshore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate şi independenţă energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri", a mai declarat Ciucă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te