Ciolacu și Dragnea, legături strânse până aproape să se bată în Parlament. Ce a declanșat ruptura

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.11.2019 - 16:47
Liviu Dragnea și Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, șeful Camerei Deputaților și noul președinte interimar al PSD, a fost la un pas să se ia la bătaie cu fostul lider al partidului, Liviu Dragnea, deși cei doi au avut o relație foarte apropiată. Toamna trecută, cei doi au fost la un pas să se bată în Parlament.

SHARE

Marcel Ciolacu, care a înlocuit-o, marți seară, la șefia PSD pe Viorica Dăncilă, în urma demisiei acesteia, a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, fiind promovat de acesta din urmă în diverse funcții înalte. Ciolacu și Dragnea au început să se certe puternic, în octombrie 2018, la finalul unei ședințe a Biroului Permanent al Camerei Deputaților, fiind la un pas să se bată, așa cum au relatat, la acea vreme, surse politice.

După acest episod violent, Liviu Dragnea, pe atunci liderul PSD și cel care conducea Camera Deputaților (ambele funcții sunt deținute acum de Marcel Ciolau – n.r.), a avut o ieșire publică scandaloasă. După ce a ieșit de la ședința Biroului Permanent, acesta a fost asaltat de jurnaliști cu întrebări. Nervos că nu poate scăpa de presă, Dragnea i-a spus unuia dintre jurnaliști: „Hai în baie cu mine! Hai în baie, că-ţi ies poze ca lumea acolo. Ce dracu!“.

Tensiunea dintre Liviu Dragnea și Marcel Ciolacu s-a declanșat după ce acesta din urmă s-a aliat cu Mihai Tudose, fiind de partea acestuia în momentul în care a demisionat din funcția de premier, după neînțelegerile cu liderul PSD. Cearta din Parlament dintre fostul și actualul președinte al PSD apornit după ce Ciolacu s-a alăturat grupului puciștilor din partid, semnând alături de Gabriela Firea, Paul Stănescu și de alți social-democrați, o scrisoare deschisă prin care îl criticau pe Dragnea.

Despre episodul în care Dragnea și Ciolacu s-au certat în Casa Poporului a relatat, la acea vreme, pe Facebook, Iulian Bulai, deputat USR. „Spre finalul şedinţei, a intrat în sală deputatul Ciolacu. Cu care preşedintele Dragnea s-a certat zgomotos preţ de mai multe minute, până la ieşirea din sală. Nu am văzut violenţă fizică. E drept, am văzut doi oameni care aproape ar sări unul la gâtul celuilalt.

Preşedintele Dragnea pierde puterea în partid. Disperarea asta am simţit-o astăzi. Certând toţi colegii interlocutori din coaliţia de guvernare, opoziţia şi presa. Acest dublu condamnat penal trebuie să plece din fruntea Parlamentului. Avem oameni mult mai buni care ar putea să conducă inima democraţiei din România”, a povestit Iulian Bulai.  

Bunele relații ale lui Dragnea cu Ciolacu

Marcel Ciolacu a fost unul dintre oamenii de încredere ai ex-liderului PSD, Liviu Dragnea, condamnat în mai 2019 la închisoare, în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman. În 26 martie 2017, Liviu Dragnea, la acea vreme președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, atrăgea atenția publică cu o fotografie pe care a postat-o pe Facebook, în care el și premierul social-democrat de atunci, Sorin Grindeanu, erau la o partidă de pescuit, iar „la vâsle era „ecologistul Marcel Ciolacu”, deputat de Buzău.

Era un moment în care în spațiul public se vehicula că relațiile dintre Dragnea și Grindeanu erau tensionate, după ce premierul ar fi refuzat să repete episodul OUG 13, dând o nouă ordonanță care l-ar fi scăpat de problemele penale pe șeful său de partid.

Alături de fotografia postată pe rețeaua de socializare, Liviu Dragnea scria: „În acest sfârşit de săptămână, l-am învăţat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament şi Guvern a avut loc: eu am prins 17 ştiuci şi el 9. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu“.

Câteva luni mai târziu, după pulverizarea propriului guvern, prin moțiune de cenzură, și înlocuirea premierului Sorin Grindeanu cu Mihai Tudose, Dragnea l-a trimis în noul Cabinet pe Marcel Ciolacu, dându-i funcția de vicepremier fără portofoliu.

Liviu Dragnea avea nevoie de control total asupra guvernului, astfel că rolul lui Ciolacu era tocmai acela de a-l ține la curent pe liderul PSD cu tot ce se întâmpla în Executiv. Ulterior, însă, când relațiile dintre Dragnea și Mihai Tudose s-au răcit, ducând la demisia premierului, Marcel Ciolacu a trecut în tabăra lui Tudose.    

CITEȘTE ȘI:

Ciolacu: la pescuit cu Dragnea, la vânătoare cu „sponsorul” Omar Hayssam

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te