CFR cumpără 20 de trenuri electrice interregionale RE-IR de la Alstom Ferroviaria: 13 mil. €/bucată

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.11.2021 - 16:56
CFR cumpără 20 de trenuri electrice interregionale RE-IR de la Alstom Ferroviaria: 13 mil. €/bucată. / Foto: bahnblogstelle.net

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a desemnat Alstom Ferroviaria S.p.A. câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru achiziţia materialului rulant nou destinat transportului interregional de călători (trenuri electrice interregionale RE-IR).

SHARE

Conform unui comunicat al ARF, oferta financiară a societăţii Alstom Ferroviaria S.p.A. a fost de peste 1,309 miliarde de lei, fără TVA (prețul unui tren este de circa 13 milioane de euro + TVA, la un curs de 4,95 lei/euro) , contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii.

Finanţarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare - POIM şi bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul: 1.311.698.701,00 lei - 3.714.279.851,00 lei (fără TVA) - (contravaloarea a 20 rame electrice interregionale RE-IR şi mentenanţa lor asigurată pe 15 ani, cu posibilitatea dublării cantităţii şi perioadei de mentenanţă).

Citește și: Soluția pentru a nu rămâne cu mașina electrică în „pana prostului”: bateria externă ZipCharge Go

Obiectivul general al contractului îl reprezintă achiziţionarea de material rulant nou pentru pasageri (inclusiv conceptul de întreţinere), care va fi distribuit operatorilor feroviari de călători din România, pe bază de act adiţional la contractele de servicii publice, ce urmează a fi elaborate în conformitate cu Regulamentul UE 1370/2007, modificat prin Regulamentul UE 2338/2016 şi prevederile legislaţiei din România.

Contractul prevede, pe lângă livrarea celor 20 de rame electrice, şi mentenanţa acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, urmând ca acestea să fie livrate în termen de 31 de luni de la semnarea contractului, precum şi instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor şi a aplicaţiilor software.

Citește și: Fosta soție a lui Nuțu Cămătaru vrea să recupereze casa interlopului. E pe numele vecinilor

Achiziţionarea noilor rame electrice interregionale va contribui la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată, precizează ARF.

Autoritatea de Reformă Feroviară - structură specializată aflată în subordinea Ministerului Transporturilor - are ca obiect de activitate implementarea reformei în sectorul feroviar, conform Master Planului General de Transport, care este orientată pe câteva direcţii majore, cum ar fi: restructurarea reţelei de transport feroviar, atribuirea contractelor de servicii publice către operatorii de transport feroviar, introducerea indicatorilor de performanţă care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate, introducerea unor programe de eficientizare a activităţilor desfăşurate în sectorul de transport feroviar, precum şi achiziţionarea de material rulant care se va preda, în condiţiile legii, operatorilor de transport public feroviar de călători.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te