Cercetători din Indonezia cresc țânțari „inofensivi” pentru a împiedica transmiterea febrei denga

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.11.2021 - 14:35
Cercetători din Indonezia cresc țânțari „inofensivi” pentru a împiedica transmiterea febrei denga/FOTO: Pixabay

O echipă de cercetători din Indonezia a descoperit o modalitate de a combate transmiterea bolilor infecţioase de către ţânţari prin creşterea unei specii care conţine o bacterie ce împiedică virusuri precum denga să se dezvolte în organismul acestor insecte, informează Reuters.

SHARE

Wolbachia este o bacterie obişnuită, prezentă în mod natural la 60% dintre speciile de insecte, printre care şi la câteva specii de ţânţari, musculiţe de oţet, molii, libelule şi fluturi. Cu toate acestea nu se găseşte în organismul ţânţarilor purtători de denga, Aedes aegypti, potrivit asociaţiei neguvernamentale World Mosquito Program (WMP), care a iniţiat cercetarea.

„În principiu, creştem ţânţari „inofensivi”, a spus Purwanti, cercetător în cadrul WMP. „Ţânţarii purtători de denga se vor împerechea cu ţânţari Wolbachia şi vor produce ţânţari Wolbachia - ţânţari „inofensivi”. Chiar dacă înţeapă oamenii, nu-i va afecta”, a mai precizat el.

Începând cu 2017, în cadrul unui studiu comun condus de WMP la Monash University din Australia şi Gadjah Mada University din Indonezia, au fost eliberaţi ţânţari Wolbachia crescuţi în laborator în mai multe „zone roşii” afectate de febră denga din oraşul indonezian Yogyakarta.

Citește și: BRD vrea să deschidă cu forța caseta de valori a interlopului Belgian Tănase și a unui fost procuror

Rezultatele studiului, publicat în iunie de New England Journal of Medicine, au arătat că prezenţa ţânţarilor cu Wolbachia a redus numărul cazurilor de febră denga cu până la 77% şi spitalizările cu până la 86%.

„Suntem încrezători în această tehnologie, în special pentru zonele unde ţânţarul Aedes aegypti este cel mai important factor de transmitere”, a declarat pentru Reuters Adi Utarini, cercetător principal în cadrul WMP, care a colaborat la Programul vizând eliminarea febrei denga din Indonezia începând cu 2011.

Citește și: Deutsche Welle: Românii, un popor de proprietari într-o sărăcie lucie

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul cazurilor de febră denga a crescut rapid în ultimele decenii, circa jumătate din populaţia lumii fiind la risc în prezent. Aproximativ 100-400 de milioane de infectări sunt raportate în fiecare an.

„Toţi cei trei copii ai mei au fost infectaţi cu denga şi spitalizaţi... Mă preocupă în permanenţă atunci când mă gândesc cum să-mi ţin satul sănătos şi curat”, a spus Sri Purwaningsih, în vârstă de 62 de ani, a cărei familie s-a oferit voluntară pentru a participa la programul WMP.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.