Cercetările în dosarul împotriva jandarmeriei se extind și pentru neglijență în serviciu

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.08.2018 - 13:46

Procurorii de la Parchetul Militar extind cercetările în dosarul privind intervenția violentă a jandarmilor de la protestul de vineri seară, urmând a fi vizate nu doar infracţiuni de purtare abuzivă, abuz în serviciu ci şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

SHARE

Cercetările sub acuzația de neglijență în serviciu au apărut după ce jandarmii şi-au lăsat în urmăm cei doi colegi agresaţi de câţiva dintre participanţii la manifestaţie.
Prim procurorul Parchetului Miliar, Ionel Corbu, a declarat: „Sunt în jur de aproximativ 30 de plângeri la acest moment. Colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate şi în continuare o să solicităm înscrisurile necesare conturării unei probaţiuni corespunzătoare şi de la instituţiile de resort. Iniţial s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi urmează a fi extinsă şi pentru neglijenţă în serviciu, dat fiind (..) contextul în care cei 2 militari jandarmi au fost lăsaţi neizolaţi de către colegii lor”.  
Acesta a spus că la audieri vor fi chemaţi „absolut  toţi cei despre care există indicii şi presupuneri rezonabile că au acţionat în afara îndatoririlor de serviciu” şi că, dacă se va impune, faţă de cei implicaţi se vor dispune măsuri preventive.

FOTO: Octav Dragan 


Reprezentantul Pachetului Militar a precizat şi că toţi procurorii Parchetului Militar lucrează la această speţă şi că, dacă va fi cazul, vor fi chemaţi şi cei aflaţi în concediu de odihnă, potrivit News.ro.
„Vreau să asigur opinia publică pe această cale că ne vom face datoria în mod corespunzător, cu bună-credinţă şi până la acest moment şi vă asigur că nici de acum încolo nu au fost imixtiuni în actul de cercetaare”, a mai spus procurorul.
Acesta a subliniat că arma femeii jandarm care a dispărut nu a fost găsită, fapt ce face obiectul unei alte anchete, dar şi că procurorii militari au solicitat „ documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare şi restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne şi cele care sunt conturate de prevederile legii 550 care reglementează activitatea Jandarmeriei Române”.
El a negat că s-ar fi făcut vreun apel la protestatari pentur a veni şi a depune plângeri în urma evenimentelor de vineri, din Piaţa Victoriei.
"Vă asigur că nici eu şi nici vreun alt coleg de-al meu din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti nu am făcut un atare demers, cu atât mai mult cu cât excede competenţelor noastre şi prevederilor legale", a precizat Ionel Corbu.
Procurorii militari, care fac cercetări cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei, încep luni audierile, persoanele rănite în urma intervenţiei jandarmilor fiind chemate în cursul acestei zile la sediul Parchetului Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Peste 30 de persoane au solicitat certificate medico-legale şi au depus plângeri împotriva jandarmilor, în ultimele două zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te