Practic, din cauză că șomajul tehnic implică suspendarea contractelor de muncă, lucrul este interzis până se termină perioada de suspendare. Altcumva, ar fi vorba de o situație de muncă nedeclarată și angajatorii care cer așa ceva riscă amenzi de până la 200.000 de lei.
Atunci când ai o firmă, nu ai doar responsabilitatea ei, ci și a tuturor angajaților tăi. Este important, în acest caz, să știi care sunt obligațiile pe care le ai față de cei pe care i-ai angajat și este la fel de important să le înțelegi, concret.
Mulți angajatori și-au trimis deja angajații în șomaj tehnic, din cauza felului în care criza coronavirus a avut un impact asupra afacerilor lor.
În plus, acest lucru a fost posibil, cel puțin în anumite situații, și din cauză că statul subvenționează indemnizația de șomaj tehnic, (și) pentru a le permite părților menținerea relațiilor de muncă (mai multe detalii despre actele necesare pentru obținerea ajutorului de stat privitor la acordarea indemnizației de șomaj tehnic pot fi găsite aici).
Însă, ar putea exista angajatori care se gândesc să-și cheme la muncă salariații aflați în șomaj tehnic. Acest lucru este interzis de Codul muncii, din cauză că un salariat aflat în șomaj tehnic are contractul de muncă suspendat. Astfel, orice muncă prestată de cineva cu contract de muncă suspendat este considerată muncă nedeclarată.
Angajatorii care își pun angajații să presteze muncă nedeclarată riscă amenzi foarte ridicate, de 20.000 de lei pe persoană. Amenda este un fixă. Însă, indiferent de numărul de persoane care prestează muncă, deși ele se află în șomaj tehnic, cuantumul total nu poate fi mai mare de 200.000 de lei.