Magomed Haiauri şi Islam Taşiev, ambii studenţi la Moscova în anul cinci, şi Artur Karsamauli, absolvent al Facultăţii de Drept la o instituţie de învăţământ superior din capitala rusă, au fost împuşcaţi mortal în iulie 2012 - timp ce se aflau în vacanţă - în campusul Universităţii de Stat din Inguşetia, în Caucazul rusesc, de către agenţi ai FSB.
O anchetă a fost deschisă ulterior împotriva celor trei victime pentru posesie ilegală de arme şi tentativă de omor asupra unui agent public.
În cursul acestei anchete, FSB a asigurat că a fost informat despre o adunare a membrilor unor grupări armate ilegale în campus şi că agenţii care s-au deplasat la faţa locului doar au ripostat unor tiruri. Aceste declaraţii nu au fost confirmate de martori.
Citește și: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame
Ancheta a fost închisă, iar apoi redeschisă de autorităţi în mai multe rânduri şi nu s-a finalizat încă.
Dimpotrivă, autorităţile civile, apoi cele militare ruse au refuzat deschiderea unei anchete penale în pofida cererilor repetate ale familiilor victimelor, care afirmau că rudele lor nu au fost niciodată înarmate şi că reveniseră recent de la Moscova unde erau studenţi. De altfel, rudele lui Magomed Haiauri au declarat că acesta era student la Universitatea Tehnică de Stat de Inginerie Radio, Electronică şi Automatică din Moscova şi îşi depuse actele pentru a fi angajat să lucreze la Arhiva de stat rusă de pe lângă preşedinţia Rusiei, conform Georgia Times. Acceptarea sa în acest post a venit în Inguşetia deja după decesul său, afirmă părinţii lui, potrivit aceleiaşi publicaţii.
În unanimitate, judecătorii CEDO au declarat Rusia vinovată de încălcarea dreptului la viaţă şi a dreptului la o anchetă efectivă, garantate prin art.2 al Convenţiei europene a drepturilor omului.
Citește și: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună
Rusia a fost condamnată să plătească 60.000 de euro familiei fiecărei victime, sumă importantă din punctul de vedere al jurisprudenţei Curţii.
Cu sediul la Strasbourg, CEDO este organismul însărcinat să dea un răspuns judiciar încălcărilor Convenţiei europene a drepturilor omului, ratificată de 47 de stat reunite în cadrul Consiliului Europei.