Ce zice Iohannis despre posibilitatea implicării României în războiul Rusiei? Suntem în siguranță?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 22.05.2024 - 14:05
Ce zice Iohannis despre posibilitatea implicării României în războiul Rusiei? Suntem în siguranță? - Foto: Profimediaimages.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la posibilitatea ca România să se implice în războiul din Ucraina. Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a spus că există posibilitatea escaladării conflictului inițiat de Rusia.

SHARE

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la posibilitatea ca România să se implice în războiul din Ucraina. 

Citește și: Avertisment din partea șefului Armatei Române. Există riscul escaladării conflictului din Ucraina

Afirmațiile președintelui vin după ce Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că există un risc ca războiul din Ucraina să escaladeze, iar România trebuie să fie pregătită.

Iohannis: „Trebuie să fim pregătiți”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că armata se pregătește pentru orice scenariu, dar că România este o țară sigură datorită NATO. 

„Nu e nicio amenințare directă. Sigur, militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din informațiile mele, România e o țară sigură, românii să nu se teamă. 

Sigur că trebuie să fim mereu pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu e cazul să intrăm în panică sau să credem că România e cumva amenințată. România beneficiază acum, pentru că e în NATO, de cele mai importante garanții de securitate pe care le-am avut vreodată.

Să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO și UE, e foarte important să înțelegem că nu suntem singuri, ci împreună cu aliații și că facem față oricărei situații foarte. bine Nu am niciun semnal sau indicație că ar fi vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite”, a declarat Klaus Iohannis, conform Digi24.

Șeful Armatei a spus că există riscul escaladării conflictului din Ucraina

Șeful Statului Major al Apărării a declarat că există riscul escaladării conflictului din Ucraina.

General Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării: „Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala intăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, scrie Digi 24.

Nu este prima dată când Generalul Gheorghiță Vlad face astfel de declarații.

În luna februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă, generalul a spus că românii ar trebui să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război. 

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici.

Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a spus șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad pentru Europa Liberă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te