Ce trebuie să faci de sfinții Mihail și Gavriil ca să ai noroc și belșug. Sărbătoriți pe 8 noiembrie

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.11.2023 - 21:29
Ce trebuie să faci de sfinții Mihail și Gavriil ca să ai noroc și belșug. Sărbătoriți pe 8 noiembrie - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie de credincioşii ortodocşi. Românii au o serie de tradiții și superstiții legate de această zi. Iată ce trebuie să faci ca să ai noroc și belșug.

SHARE

Românii îi sărbătoresc în fiecare an, pe 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ei sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.

Ce trebuie să faci de sfinții Mihail și Gavriil ca să ai noroc și belșug. Sărbătoriți pe 8 noiembrie

Dintre toţi Sfinţii îngeri, cei mai mari binefăcători ai oamenilor s-au arătat Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, motiv pentru care se şi pomenesc astăzi, cu alese prăznuiri şi cântări de laudă, ei fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

“Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel.

Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, în “Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.

Ce trebuie să faci ca să ai parte de noroc și belșug

În tradiţia românească se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfantului Ilie, când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară, şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască.

“În viziunea populară, arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omeneşti şi purifică, prin post şi rugăciune, conştiintele”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Citește și: Toate sărbătorile legate de Sfânta Maria. Românii care respectă tredițiile au noroc mereu

Se crede, de asemenea, că aceştia îi însoţesc pe oameni pe tot parcursul vieţii, de la naştere şi până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănătatea lor.

Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucrează,  iar cei care nu se supun acestei interdicţii vor avea parte de chin mare la vremea morţii. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări şi să se roage pentru belşug şi sănătate.

Câți români sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil

Aproximativ 1,5 milioane de români își serbează onomastica pe 8 noiembrie, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre de 1.447.117 de persoane, dintre care 630.814 femei şi 816.303 bărbaţi care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela ori derivate ale acestora.

Citește și: Ce se întâmplă în noaptea de Sfântul Gheorghe. Superstițiile de groază în care cred românii

La bărbaţi, cele mai întâlnite prenume sunt Mihai - 371.106 şi Gabriel 313.135. Se mai întâlnesc prenumele Mihail - 59.739, Mihăiţă/Mihaiţă - 29.452, Mihnea -10.733, Gavril - 17.575, Gavrilă - 6.330, Gabi - 4.141 şi Mihalache 1.552.

La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela - 367.617 şi Gabriela - 251.588. Conform site-ului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, la femei, se regăsesc şi următoarele prenume: Mihaiela - 6.535, Gabi - 3.453, Mihăilă - 807, Mihăiţa/Mihaiţa - 589 sau Găbiţa/Gabiţa - 180.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te