Ce spune o italiancă despre condițiile din închisorile românești? „O gaură în podea pe post de WC”

DE Octavia Constantinescu | 03.02.2024 - 14:29
Ce spune o italiancă despre condițiile din închisorile românești? „O gaură în podea pe post de WC” - Foto: Evenimentul zilei / imagine cu caracter ilustrativ

Ce spune o italiancă despre condițiile din închisorile românești? „O gaură în podea pe post de WC”. Cum a ajuns fiul ei să fie arestat în România?

SHARE

Ce spune o italiancă despre condițiile din închisorile românești? „O gaură în podea pe post de WC”. Cum a ajuns fiul ei să fie arestat în România?

Condițiile din închisorile românești

Mama unui tânăr italian închis în penitenciarul Poarta Albă din România a făcut declarații șocante despre modul și condițiile în care ar fi ținut fiul ei în închisoare. 

Filippo Mosca este un tânăr de 29 de ani din Caltanissetta, care a fost arestat la începutul lunii mai 2023 în România pentru trafic de droguri. În aprilie 2023 a venit în România împreună cu câțiva prieteni să participe la un festival de muzică în stațiunea Mamaia. Dar vacanța sa s-a transformat curând într-un coșmar, atât pentru el, cât și pentru mama sa, Ornella Matraxia, potrivit Italy24.

„Fiul meu locuiește într-o celulă de aproximativ 30 de metri pătraţi, cu alți 24 de deținuți, care au o gaură în podea pe post de WC. O gaură folosită de toată lumea, mereu înfundată și niciodată curățată.

Citește și: Angajații CFR care vor face închisoare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Condițiile sunt cel puțin dezastruoase, dar facem tot posibilul pentru a-mi scoate fiul de acolo. În aceste 9 luni, avocatul român a cerut beneficiul arestului la domiciliu care, însă, a fost întotdeauna refuzat”, a spus mama tânărului. 

În ultimele zile Ornella Matraxia, care locuiește la Londra, a denunțat condițiile inumane de detenție în care fiul ei este forțat să trăiască: 25 de persoane într-o celulă, o gaură în podea pe post de WC, un duș o dată pe săptămână cu gheață.

„Vom cere o scrisoare de intenție de la ambasada Italiei la București pentru a garanta că Filippo nu va părăsi România până la finalul procesului”, a declarat avocatul. Procesul de contestație va începe însă în aprilie. 

Ce spune conducerea închisorii?

Conducerea penitenciarului Poarta Albă a remis un comunicat prin care contrazice declaraţiile făcute de mama lui Filippo Mosca. Reprezentanţii închisorii spun că deţinuţii au parte de condiţii bune, având în vedere regimul de privare de libertate.

"De asemenea, în conformitate cu art. 113, alin.(1) din HG nr.157/2016 din 10 martie 2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal actualizată prin HG nr. 850/2023:

Administraţia locului de deţinere asigură deţinuţilor, de 3 ori pe zi, o hrană variată, corespunzătoare calitativ şi cantitativ regulilor de igienă a alimentaţiei, conform vârstei, stării de sănătate şi naturii muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase asumate de deţinut, după caz, cu ocazia depunerii în penitenciar sau a aderării liber consimţite şi dovedite la alte culte recunoscute de statul român, în perioada executării pedepsei.

Totodată, vă informăm faptul că hrana pentru persoanele private de libertate este preparată în cadrul bucătăriei unităţii, utilizând instrumentar şi dotări din inox, iar certificarea calităţii hranei şi aprobarea dării în consum se fac zilnic de către personalul medical şi un ofiţer.

Citește și: Ucigașul lui George Floyd, polițistul Derek Chauvin, a fost înjunghiat în închisoare

La această activitate participă şi un reprezentant al persoanelor private de libertate, care este înlocuit lunar. Concluziile acestor verificări sunt consemnate într-un registru aflat la blocul alimentar, iar în urma verificării acestui registru, nu au fost sesizate aspecte negative", se arată în comunicatul remis de reprezentanţii penitenciarului Poarta Albă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te