Angajații CFR care vor face închisoare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

DE Octavia Constantinescu | 06.11.2023 - 16:28
Angajații CFR prinși băuți sau drogați care provoacă accidente vor face închisoare. Legea promulgată - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrativ

Angajații din domeniul feroviar care sunt băuți sau sub influența drogurilor și provoacă un accident pe calea ferată vor primi o pedeapsă cu închisoarea între 3 și 10 ani, potrivit unei legi promulgate luni de președintele Klaus Iohannis.

SHARE

Feroviarii băuți sau drogați care refuză prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive sau provoacă accidente vor face închisoare de la doi la șapte ani, prevede o lege promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. 

Prinși băuți sau drogați, CFR-iști vor face pușcărie

De asemenea, angajaţii din domeniul feroviar cu atribuţii în siguranța circulaţiei mijloacelor de transport care au o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive vor pimi tot între 2 şi 7 ani de închisoare, scrie News.ro.

Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani, mai prevede actul normativ.

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive.

 Citește și: Trenuri blocate în Defileul Jiului. Un bolovan a căzut pe calea ferată

„Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

(1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive.

(3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Citește și: 139 de vagoane pentru călători vor fi modernizate. Vom călători în condiții mai bune la CFR

(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.” , sea arată în legea promulgată de către şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te