Mărturia unei fete care s-a întors din morți: Nu exista nicio durere. Erau 2 figuri care mă chemau

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.12.2023 - 16:17
Ce se întâmplă atunci când mori? Experiența unei fete care s-a întors din morți - Foto: HUFF / imagine cu caracter ilustrativ

Ce se întâmplă atunci când mori? Experiența unei fete care s-a întors din morți. Iată ce a trăit în momentul în care inima i s-a oprit.

SHARE

Ce se întâmplă atunci când mori? Experiența unei fete care s-a întors din morți. Iată ce a trăit în momentul în care inima i s-a oprit. 

Ce se întâmplă atunci când mori?

Profesorul Janice Miner Holden, președinte al Asociației Internaționale pentru Studiul Morții Apropiate (International Association for Near-Death Studies).

Citește și: Actrița de care Piersic s-a îndrăgostit în autobuz și care a lucrat într-o fabrică. „Am fost amanți”

O experiență de moarte apropiată are loc atunci când inima încetează să mai bată pentru o perioadă de timp. Ea se caracterizează, printre altele, prin senzația de a părăsi corpul, de a vedea o lumină puternică, de a simți seninătate, de a vedea un tunel și persoane decedate.

Cei mai mulți au descris o astfel de experiență ca fiind pașnică și fericită, doar câțiva dintre ei amintindu-și că au fost traumatizante. 

Potrivit statisticilor, 5% din populație, adică una din 20 de persoane, a avut o întâlnire cu moartea. Marea majoritate, "aproximativ 80-90% nu raportează nimic neobișnuit deloc, în timp ce restul de 10-20% raportează că au avut o experiență de moarte apropiată.

Ce a pățit o tânără de 18 ani când s-a întâlnit cu moartea

Vremea pe plaja din Tel Aviv a fost așa cum este de obicei vara: însorită, umedă, iar surferii se antrenau în timpul mareei joase.

Nimeni nu ar fi putut prevedea pericolul care se apropia, mai ales Ila Or, pe atunci în vârstă de 18 ani, care urma să aibă parte de o experiență aproape mortală. 

"Dintr-o dată, a apărut un val foarte înalt, ceea ce nu este obișnuit pentru plajele noastre", și-a amintit ea la 26 de ani de la eveniment. "Acesta m-a împins spre valurile care spărgeau valurile, unde am rămas blocată, și am început să înghit apă și am simțit că mă umflă din interior, atât de multă înghițisem.

Mi-am dat seama la un moment dat că mă înecam și, la scurt timp după aceea, am devenit inconștient. Am început să-mi văd întreaga viață în fața mea, ca un slideshow. Nașterea, grădinița, școala. Mi-am văzut și înmormântarea. 

"În timp ce vedeam înmormântarea, am auzit un zgomot de desen și am simțit că îmi părăsesc corpul și încep să mă înalț, încet. În acest moment, îmi priveam corpul de sus, continuând să mă înec, dar nu mai simțeam durerea." a povestit ea.

Î: Și ce s-a întâmplat atunci? 

"Nu a existat nicio durere. Lumea părea un loc foarte unificat. Am ajuns la un tunel foarte calm, plăcut, cu o lumină albă care m-a condus spre o cărare neobișnuit de luminoasă. Acolo am văzut două figuri, îmbrăcate în alb, care m-au întrebat cum mă cheamă și dacă știu de ce mă aflu acolo."

În acest stadiu, a început un fel de negociere pentru revenirea la viață a Ilei, asemănătoare cu alte mărturii ale unor persoane care au avut experiențe de moarte apropiată. 

"Mi-a fost frică, iar apoi mi-au spus lucrurile bune și rele pe care le făcusem în viața mea. M-am simțit expusă, iar când mi-am dat seama că sunt judecată, am început să țip îngrozită că nu sunt pregătită să mor, că trebuie să mă readucă la viață.

Am început să îi conving că trebuie să am copii, că întreaga mea esență este să devin mamă și că mai aveam atât de mulți ani în față. Lucrul ciudat este că acolo nu a existat absolut nicio durere fizică. ”

„Au spus că voi avea parte de un miracol”

"Au continuat să se uite la mine până când unul dintre ei a bătut cu ciocanul și a condiționat întoarcerea mea de dedicarea restului vieții mele lui Dumnezeu.

Nu prea am înțeles ce mi se cerea, dar am fost de acord imediat și i-am întrebat cum mă voi întoarce. La urma urmei, eram blocat în apropierea valurilor care spărgeau valurile. Ei au spus că voi avea parte de un miracol".

Potrivit lui Ila, ea s-a întors la corpul ei la scurt timp după aceea, în timp ce prietenul ei de atunci, care era cu ea pe plajă, a alertat salvamarii. 

"M-au tot căutat, dar era imposibil să mă vadă. Prietenul meu de atunci mi-a spus că a văzut la un moment dat ieșind un scafandru, care a început să mă caute în apropierea valurilor care spărgeau valurile.

După un timp, m-a găsit, m-a apucat de picioare și m-a scos din apă așa cum este scos un copil în timpul nașterii. M-a pus pe spărgătoarele de valuri să mă odihnesc până când am fost dus la spital. Acesta a fost miracolul despre care mi s-a povestit mai sus."

Î: Ați întâlnit persoana care v-a salvat după aceea? 

"Din păcate, nu. S-a întors în apă după aceea și nimeni nu a mai văzut cum. Oamenii care erau acolo au încercat să-l găsească, dar fără succes."

Persoanele predispuse să treacă prin asta

O experiență de moarte iminentă are loc atunci când inima încetează să mai bată pentru un anumit timp. Ea se caracterizează, printre altele, prin senzația de părăsire a corpului, vederea unei lumini strălucitoare, senzația de seninătate, vederea unui tunel și a unor persoane decedate.

Cei mai mulți au descris o astfel de experiență ca fiind pașnică și fericită, doar câțiva dintre ei amintindu-și de ele ca fiind traumatizante. 

Potrivit statisticilor, 5% din populație, adică una din 20 de persoane, a avut o întâlnire cu moartea. Marea majoritate, "aproximativ 80-90% nu raportează absolut nimic neobișnuit, în timp ce restul de 10-20% declară că au avut o experiență de moarte apropiată", a explicat profesorul Janice Miner Holden, președintele Asociației Internaționale pentru Studiul Morții Apropiate (International Association for Near-Death Studies). 

Î: Cine este mai predispus să aibă o astfel de experiență? 

"Persoanele care s-au speriat de moarte, persoanele care au avut alte experiențe extreme, cum ar fi medierea profundă sau durerea."

Ilei a devenit religioasă după ce s-a înecat

Într-un fel sau altul, se știe că experiențele din apropierea morții provoacă anumite schimbări de personalitate, cum ar fi creșterea empatiei față de ceilalți, autoaprecierea, credința și credința în fenomene supranaturale, precum și scăderea interesului pentru bunurile materiale. 

"În cercetările mele am identificat mai multe schimbări după o experiență de moarte apropiată", a continuat Holden. "Acestea includ o scădere a fricii de moarte și o schimbare a valorilor. Din punct de vedere fizic, este vorba despre schimbări în obiceiurile alimentare, evitarea consumului de carne și o nevoie mai mică de somn.

De asemenea, am mai descoperit un lucru interesant - aparatele electrice funcționează defectuos în apropierea persoanelor care au avut experiența morții iminente. Au existat și schimbări sociale, cum ar fi un risc mai mare de divorț dacă persoana era căsătorită în momentul evenimentului.

Am identificat, de asemenea, schimbări în carieră, cum ar fi o preferință nou descoperită pentru locurile de muncă orientate spre comunitate, cum ar fi predarea și consilierea."

Astfel, în cazul Ilei, aceasta a devenit religioasă după ce aproape s-a înecat, a studiat Kabbalah, iar acum este terapeut și antrenor de cuplu și organizează ateliere de lucru pentru femei despre legătura dintre spiritualitate și dezvoltarea personală.

De asemenea, este formată ca și consultant în organizații și dezvoltator de formare în cadrul IDF. 

A cunoscut moartea în timpul unei operații de rutină

În mod similar, Hila Baruch a fost avocat până la vârsta de 30 de ani, dar acum este lector și cercetător al experiențelor din apropierea morții și consilier personal.

Experiența ei de moarte iminentă a avut loc în 2014, în timpul a ceea ce trebuia să fie o operație de rutină pentru îndepărtarea unui chist la stomac.

"Am avut dureri după operație, care mai târziu am descoperit că se datorau unei hemoragii interne. După trei săptămâni, am fost dus de urgență la spital după ce am leșinat.

Citește și: Florin Piersic „Mi-e frică de moarte. Vreau să mai trăiesc”. De ce a făcut actorul aceste declarații

Din câte am înțeles, a existat o confuzie cu testul de sânge, astfel că medicii nu au știut că eram în pericol. Am ajuns la un punct în care leșinam aproape la fiecare jumătate de oră. 

"După aproximativ 24 de ore, am fost trimisă să fac o tomografie computerizată și și-au dat seama că sângeram. Am început să tremur în timpul procedurii și am fost dus imediat în sala de operație.

Îi tot auzeam pe cei din staff și spuneau că voi muri, iar la un moment dat chiar au spus rugăciunea Shema Yisrael. Am deschis ochii și am văzut-o pe străbunica mea decedată și pe două dintre mătușile mele. Am simțit pace, iubire, absența durerii fizice și, în acel moment, pur și simplu am izbucnit din corpul meu."

A simțit iubirea, mergând spre moarte

Î: Puteți descrie sentimentul de iubire pe care l-ați simțit? 

"A fost extraordinar. Imaginați-vă toată dragostea pe care toate mamele din lume o au pentru copiii lor la un loc și puneți-o într-o singură persoană, apoi imaginați-vă că nu reprezintă nici măcar un procent din ceea ce am simțit eu. A fost o explozie nemărginită de iubire."

Între timp, Hila a continuat să îi audă pe medici încercând să îi salveze viața. 

"Am auzit și am simțit ce gândea doctorul. Când au găsit sursa hemoragiei, m-am mutat într-o altă lume. Am stat în fața a trei bătrâni, cu barbă albă, iar unul dintre ei mi-a spus că nu ar trebui să fiu acolo."

Hila și-a văzut și ea viața trecând prin fața ei și a avut un sentiment de acceptare și pace. Acesta a fost momentul în care s-a întors în corpul ei, chiar dacă nu dorea acest lucru. "A fost ca și cum m-aș fi trezit dintr-un vis", a spus ea. 

Î: Ați simțit vreo schimbare după aceea?

"Oamenii au acest instinct primar de a înțelege cine sunt. Înainte de incident, am încercat să-mi înțeleg identitatea, sensul vieții și ce vrea sufletul meu.

Dacă înainte de experiență mă aflam într-un loc de împuternicire personală, astăzi este vorba de împuternicire socială. După părerea mea, există mai multă putere în cei mulți."

Cum ne apropiem de moarte?

Așadar, ce determină o experiență de moarte apropiată? Potrivit profesorului Shahar Arzy, director al Laboratorului de neuropsihiatrie computațională al Universității Ebraice, aceasta apare de cele mai multe ori "în timpul unei scăderi a tensiunii arteriale, de obicei în urma unui eveniment cardiac, sau în cazul rar în care, pe de o parte, există deja o scădere a fluxului de sânge către creier, dar, pe de altă parte, echipa de salvare reușește să restabilească fluxul înainte de a se produce daune ireversibile la nivelul creierului.

Citește și: Focar de gripă aviară în România. Peste 100 de păsări au fost sacrificate

În acest caz, scăderea temporară afectează funcția zonelor situate între teritoriile vaselor de sânge.

"Această scădere cauzează deteriorarea zonelor responsabile de funcții mai avansate, ceea ce provoacă experiența de moarte apropiată. De exemplu, există o zonă din creier care este responsabilă pentru integrarea percepției "eu"-ului cu corpul.

Cu alte cuvinte, este nevoie de un mecanism pentru a crea această unitate între noi și corpurile noastre. Ni se pare elementar, dar nu este. În momentul în care această zonă nu funcționează suficient de bine, nu mai există uniformitate și atunci poți avea o experiență extracorporală."

Experiențele din apropierea morții sunt legate de ketamină

Profesorul Yair Lampl, neurolog de la Centrul Medical Wolfson, a adăugat că principalele teorii spun că experiențele din apropierea morții sunt legate de ketamină, un anestezic care provoacă disocierea de emoții, senzații, amintiri și gânduri. 

"Reacția la ketamină include halucinații foarte colorate, cu elemente mistice și religioase", a explicat el.

Citește și: Cine e românul cu 7 nominalizări la premiile Grammy. A lucrat cu Taylor Swift și Bruno Mars

"Blochează receptorii de glutamat, receptorii și conductorii de stimulare a creierului. Din cauza lipsei de oxigen și a altor factori, există un aflux de glutamat, care poate provoca distrugerea celulelor cerebrale. Creierul are un sistem de protecție împotriva glutamatului și se creează o reacție prin blocarea receptorilor cu supraactivitate, similară cu ketamina, cu toate efectele halucinante care o caracterizează".

Î: Dacă este așa, cum explicați faptul că oamenii văd tuneluri și lumină albă?

Arzy: "Lumina albă înseamnă că a existat o leziune a fluxului sanguin, dar nu la nivelul creierului, ci la nivelul tecii nervului optic. Aceasta este ceea ce creează acea experiență bine cunoscută de a vedea un tunel. În ceea ce privește momentul în care o persoană își vede viața trecând prin fața sa, acest lucru este legat de o leziune a zonei care ne organizează amintirile vieții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te