Ce nu ne spune lista cu centrele de vaccinare publicată de Ministerul Sănătății

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.03.2021 - 12:26
Marți, România avea 52 de centre de vaccinare cu circuit închis și 626 cu circuit deschis. Sursă imagine: Inquam Photos - Octav Ganea
Marți, România avea 52 de centre de vaccinare cu circuit închis și 626 cu circuit deschis. Sursă imagine: Inquam Photos - Octav Ganea

Lista cu centrele de vaccinare, pe care apăreau inclusiv militarii care pleacă în teatre de operații, a creat un scandal în spațiul public.

SHARE

Astfel, a apărut informația că până la 80 la sută dintre centre nu ar apărea în platformă și până la 60 la sută din imunizări nu s-ar face prin platforma de programare.

Totuși, numărul de centre disponibile pe platformă într-un anumit moment este determinat de cantitatea de vaccin anti-COVID pe care îl are România la momentul respectiv.

De ce nu toate persoanele vaccinate s-au programat prin platformă 

Legat de imunizările care nu s-ar face prin platforma de programare, medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CVCAV) a admis, marți, într-o conferință de presă, că sunt categorii de persoane care nu s-au vaccinat prin platformă, dar că nu este ilegal, aceste categorii fiind exceptate de la înscrierea prin platformă.

Medicul Valeriu Gheorghiță a insistat, în conferință, că nu există persoane care să fi sărit peste rând. 

„Faptul că există o diferență între numărul de persoane programate și numărul de persoane vaccinate - am mai spus și mai explic încă o dată - este irelevant acest lucru, în condițiile în care avem mai multe categorii de persoane exceptate de la această programare în platformă, și anume: persoanele din centrele sociale, persoanele imobilizate la domiciliu, personalul medical nevaccinat în prima etapă, care se vaccinează cu prioritate, personalul din învățământ care a fost vaccinat fără programare, în această etapă, cu atât mai mult pacienții cu transplant, care vor fi și sunt prioritizați în momentul de față, conform instrucțiunii, persoanele fără adăpost - sunt "n" categorii de persoane care nu sunt înscrise în platforma de programare și probabil că vom mai adăuga și alte categorii de persoane, pentru că interesul nostru este, pe de o parte, să creăm o posibilitate de programare în centrele de vaccinare, dar în mod deosebit persoanele care sunt vaccinate cu echipe mobile”, a explicat Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă de marți. 

52 de centre de vaccinare cu circuit închis, 626 cu circuit deschis 

Discuția privind centrele cu circuit deschis și circuit închis s-a acutizat în spațiul public după ce ministrul Vlad Voiculescu a declarat, într-o conferință de presă, în 27 ianuarie, că „30% dintre vaccinări sunt in afara platformei de vaccinare. Sunt 30% dintre oameni in registrul national de vaccinare si nu sunt in platforma de vaccinare”.

Newsweek România a solicitat explicații de la Ministerul Sănătății în această speță, dar a fost îndrumată să caute răspunsul la această afirmație la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). Nici CNCAV nu a răspuns la această solicitare.

Totuși, conform datelor comunicate public marți, 9 martie, de șeful CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, în România sunt active, în prezent, 678 de centre de vaccinare în toată țara, dintre care centre cu circuit închis sunt 52 (30 aparținând MAI și 22 aparținând MApN).

„Total centre de vaccinare pentru cele trei tipuri de vaccinuri - Pfizer, Moderna şi, de asemenea, vaccinul produs de compania Oxford-AstraZeneca -, în total sunt și vor fi activate în perioada următoare 1.137 centre, cumulând un total de 1.571 de cabinete, de fluxuri de vaccinare. La acest moment sunt active 678 de centre, cu un număr cumulat de 990 de fluxuri. În prima parte, după cum spuneam, din 15 martie vor fi operaționalizate alte 74 de noi cabinete de vaccinare. Din toate aceste centre active la acest moment, 52 de centre sunt centrele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Afacerilor Interne, 30 de centre rețeaua MAI și 22 de centre în rețeaua Ministerului Apărării Naționale, care sunt active și unde există activitate de vaccinare cu cele două tipuri de vaccinuri, vaccinul de la Oxford-AstraZeneca și, de asemenea, vaccinul de la compania BioNTech-Pfizer și Moderna”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă.

De ce nu e constant numărul centrelor de vaccinare 

Pe de altă parte, într-un răspuns din 16 februarie primit de Newsweek România, numărul centrelor de vaccinare și al punctelor de vaccinare deschise este constant în schimbare, din cauza numărului de doze de ser anti-COVID primit de România într-o anumită perioadă.

Newsweek România a întrebat CNCAV la începutul lunii februarie câte centre de vaccinare erau deschise, cu câte puncte de vaccinare fiecare. În 16 februarie, CNCAV a explicat că erau deschise „516 centre de vaccinare – dintre care erau cu circuit deschis 212 cu 337 de fluxuri. Suplimentar, din data de 15 februarie, au fost deschise 180 de cabinete de vaccinare destinate vaccinării cu AstraZeneca. Menționăm că situația centrelor de vaccinare este în dinamică, fiind activate sau inactivate în funcție de deciziile direcțiilor de sănătate publică și aprobarea INSP”. 

Lista cu toate centrele cu circuit deschis poate fi consultată AICI.

Totodată, lista cu centrele de vaccinare se modifică și în funcție de personalul care este imunizat în centrele respective. De exemplu, sunt puncte de vaccinare inactive în spitalele unde s-a încheiat imunizarea pentru personalul medical din etapa I.

Cine s-a vaccinat până în data de 8 martie 

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, și câte persoane din fiecare categorie s-au vaccinat până în 8 martie:

- în total, 935.673 de persoane din etapa a II-a dintre care:

- persoane cu boli cronice - 233.129 de persoane

- persoane peste 65 de ani - 315.840 de persoane 

- persoane din cele 1.884 de centre sociale și rezidențiale - 29.723

- persoane nedeplasabile: peste 7.600 de persoane vaccinate, dintre care 953 sunt vaccinate și cu a doua doză

- persoane fără adăpost: 421 de persoane, 293 au făcut și cea de-a doua doză

- personalul din rețeaua Ministerului Apărării Naționale vaccinat - 31.956 de persoane (respectiv personal medical - 5.312 persoane, reprezentând 89,5% din totalul personalului medico-sanitar din rețeaua Ministerului Apărării Naționale, 4.744 de persoane veterani de război și pensionari peste 65 de ani, 4.387 de persoane membri ai familiilor veteranilor de război și pensionarilor peste 65 de ani care îndeplinesc criteriile de eligibilitate conform etapei a doua și, de asemenea, avem 13.706 persoane care sunt implicate în misiuni permanente, misiuni în teatre de operații, cursuri, personal aeronavigant și personalul din serviciul de luptă)

- persoanele vaccinate în rețeaua Ministerului Afacerilor Interne, în centrele disponibile, sunt 26.477 de persoane

- învățământ - 108.000 de persoane

Cum a izbucnit scandalul privind centrele de vaccinare 

Joia trecută, Ministerul Sănătății a început să publice, pe portalul data.gov.ro, datele defalcate despre pandemia de coronavirus și despre centrele de vaccinare. Luni, premierul Florin Cîțu a declarat că va trimite Corpul de Control la MS, pentru a vedea dacă datele publicate au avut avizele necesare de la toate instituțiile.

Vlad Voiculescu a comentat că „transparența deranjează” și că „premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”.

Pe de altă parte, pe lista cu centrele de vaccinare ar fi apărut și adresa unei unități secrete, conform surselor Newsweek România. 

Citește mai multe aici: Adresa unei unități secrete, publicată de Voiculescu - motivul verificărilor Corpului de Control

De asemenea, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marți seară la TVR că „eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te