Ce n-a înțeles Comisia de la Veneția de la ministrul Toader. Protocoalele SRI, un subiect vizat

DE Ramona Ursu | Actualizat: 15.09.2018 - 12:47
Tudorel Toader. FOTO: Inquam Photos

O delegația a Comisiei de la Veneția, formată din patru raportori, a fost prezentă joi și vineri în România, pentru a purta discuții cu autoritățile noastre despre modificările aduse Codului penal și a celui de procedură penală.

SHARE

Cei patru raportori ai Comisiei, Alexander Baramidze (Georgia), Martin Kuijer (Olanda), Guido Neppi Modona (Italia), Marc Touillier (Franţa), însoțiți de Thomas Markert, Artemiza Chisca (de la Secretariatul Comisiei), au avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu reprezentanți ai DNA, DIICOT, Parchetului General și Înaltei Curți, precum și cu parlamentari din Comisia Iordache și reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor de procurori și judecători. 

Surse din rândul organizațiilor care s-au întâlnit cu raportorii Comisiei de la Veneția au declarat, pentru Newsweek România, că discuțiile s-au purtat în special pe Codul penal și pe Codul de procedură penală, că erau foarte bine informați în privința modificărilor care se aduc legislației din România, dar, totodată, surprinși de „haosul legislativ, de procedurile parlamentare greoaie și de faptul că există articole întregi din Coduri care, așa cum se dorește a fi modificate, se contrazic între ele”. 

Ce a vrut să spună Tudorel Toader?

Membrii delegației, mai arată sursele citate, și-au arătat surprinderea privind faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi lăsat de înțeles că se va folosi de toate prerogativele pe care le are ca membru al Comisiei de la Veneția și că nu au înțeles cu exactitate ce ar presupune acest lucru din partea ministrului român de Justiție. Raportorii străini au explicat că, în mod normal, membrii statelor vizate de o analiză a Comisiei de la Veneția se abțin în astfel de cazuri, neintervenind în vreun fel în luarea deciziilor. 

După întâlnirea de joi cu oficialii Comisiei, ministrul Tudorel Toader a declarat: „Discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului penal, Codului de procedură penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale - deciziile de admitere, deciziile interpretative - şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscare extinsă. După aceea cunoaşteţi că proiectele au fost trimise prin Guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acum au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie”. 

Interesați de protocoale și de interceptări

În 19 octombrie, Comisia de la Veneția va face publică opinia privind modificarea Codurilor, opinie care a fost solicitată de după Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut „tuturor părților implicate să aștepte opinia Comisiei de la Veneția și să o ia în calcul înainte ca orice alt pas să fie făcut pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală”. 

Pe de altă parte, în urma discuțiilor purtate cu oficialii români, delegația Comisiei de la Veneția a vrut să afle de la reprezentanții societății civile cum s-au desfășurat debaterile parlamentare privind modificarea Codurilor, dacă au fost respectate procedurile și dacă a existat un dialog real cu opoziția sau cu organizațiile profesionale ale magistraților. Cei patru raportori au mai fost interesați și de subiectul legat de protocoalele SRI care vizează sistemul judiciar, dar și de interceptările SRI făcute în anumite dosare penale, dorind să afle opinia reprezentanților organizațiilor cu care s-au întâlnit despre aceste subiecte. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te