Ce e virusul leneșului, detectat prima oară în Europa în țări cu 3.000.000 de români. Este mortal?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.08.2024 - 18:01
Ce e virusul leneșului, detectat prima oară în Europa în țări cu 3.000.000 de români. Este mortal? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Ce e virusul leneșului, detectat prima oară în Europa în țări cu 3.000.000 de români. Este mortal? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Ce e virusul leneșului, detectat prima oară în Europa în țări cu 3.000.000 de români. Este mortal? Cum se manifestă și ce spun specialiștii?

SHARE

Ce e virusul leneșului, detectat prima oară în Europa în țări cu 3.000.000 de români. Este mortal? Cum se manifestă și ce spun specialiștii?

Virusul leneșului, detectat într-o țară populată de români

Boala provocată de virusul Oropouche, o boală asemănătoare Zika care se răspândește în America, a fost detectată pentru prima dată în Europa, afectând persoane din Spania, Italia și Germania.

Între timp, oficialii investighează dacă germenul poate provoca rezultate slabe în timpul sarcinii, similare celor asociate cu virusul Zika.

Citește și: Moartea unei pisici în Ungaria alertează Europa. Un virus mortal se răspândește. E România afectată?

În lunile iunie și iulie, 19 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Oropouche au fost detectate în Europa în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Boala este transmisă la om de către midges, un tip de muscă care mușcă, precum și de țânțari.

Prognosticul pentru recuperare este bun, iar rezultatele fatale sunt extrem de rare”, a declarat agenția într-o evaluare a riscurilor publicată la 9 august.

Virusul Oropouche poate provoca simptome similare cu Zika, inclusiv febră bruscă, dureri musculare, sensibilitate la lumină, dureri oculare, vărsături și erupții cutanate. În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate infecta sistemul nervos, provocând inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului sau chiar în interiorul creierului. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de câteva zile până la o lună.

Acestea fiind spuse, recent, Brazilia a raportat o mână de cazuri pe care anchetatorii le suspectează că au trecut de la mamă la făt în timpul sarcinii. Aceste infecții au fost asociate provizoriu cu rezultate slabe, inclusiv pierderea sarcinii și microcefalie, care face ca capul copilului să fie mult mai mic decât media.

Cum se răspândește virusul?

Cu toate acestea, din cauza limitării datelor, legătura dintre rezultatele slabe ale sarcinii și virusul Oropouche nu a fost încă confirmată. CDC din SUA și Organizația Panamericană a Sănătății investighează în prezent riscul potențial.

Virusul Oropouche a fost detectat pentru prima dată în 1955 în Trinidad și Tobago, iar de atunci a provocat epidemii în diferite țări din America de Sud, America Centrală și Caraibe. Până în prezent, în acest an, au fost raportate focare în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru, iar Cuba a raportat primele cazuri cunoscute.

Citește și: Risc internaţional de epidemie. OMS a convocat comitetul de urgenţă

Răspândirea directă a virusului de la o persoană la alta nu a fost niciodată documentată. În schimb, oamenii se îmbolnăvesc cel mai adesea de la o specie de țânțari numită Culicoides paraensis. În plus, o mână de specii de țânțari pot purta și răspândi virusul la oameni.

Midiile care răspândesc boala nu se găsesc în Europa, iar „până în prezent, nu există dovezi care să ateste dacă midiile sau țânțarii europeni ar putea transmite virusul”, a precizat ECDC în evaluarea sa a riscurilor. Această lipsă de dovezi, combinată cu faptul că virusul nu se răspândește între oameni, face foarte puțin probabilă contractarea bolii la nivel local în Europa.

Cu toate acestea, riscul de a contracta boala în străinătate este „moderat”, iar ECDC recomandă persoanelor care călătoresc în locuri în care virusul Oropouche se răspândește să ia măsuri de precauție. Măsurile de siguranță includ utilizarea repelentului de insecte și purtarea de cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi atunci când se află afară. Plasele de fereste tratate cu insecticide ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare în camerele care nu sunt protejate în mod adecvat sau cu aer condiționat. Nu există vaccin pentru virusul Oropouche.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te