Ce casă din București se vinde pentru 3,5 milioane de euro? Are o vechime de peste 110 ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.04.2024 - 15:35
Ce casă din București se vinde pentru 3,5 milioane de euro - Foto: sothebysrealty.ro
casa batistei
casa 1911

Ce casă din București se vinde pentru 3,5 milioane de euro? Cu o vechime de peste 110 ani, o clădire din centrul Capitalei ce mai păstrează aerul boieresc de altădată își caută cumpărător de mai multă vreme.

SHARE

Ce casă din București se vinde pentru 3,5 milioane de euro? Un imobil aflat în centrul Capitalei, la doar câteva sute de metri de Hotel Intercontinental își caută cumpărători de mai multă vreme. Clădirea are o vechime de peste 110 ani, fiind construită de renumitul arhitect Dimitrie Maimarolu.

Ce casă din București se vinde pentru 3,5 milioane de euro? Are o vechime de peste 110 ani

Strada Batiștei este una dintre cele mai vechi și cunoscute artere din București. Ea porneşte din spatele Hotelului Intercontinental şi a Teatrului Naţional din Bucureşti, , intrsectându-se în cale cu alte străzil cu nume celebre: Tudor Arghezi, Jean Louis Calderon şi Ion Luca Caragiale.

Numele străzii vine de la „batiştea”, care are legătură cu regionalismul „batelişte”.

Conform DEX, acest substantiv feminin înseamnă „loc cu pământ bătătorit de vite” sau „loc de întâlnire, de adunare”, probabil un târg sau o piaţă alimentară.

Citește și: Povestea primei clădiri din Europa cu sistem anti-cutremur pe role. Cât valorează acum?

Pe această arteră ce mai păstrează câte ceva din parfumul de altădată al Bucureștiului, se află o serie de clădiri deosebite, clasate ca monumente istorice. 

Una dintre ele este imobilul „Palatul Arta”, numit şi Palatul Societății Funcționarilor Publici, construit între anii 1932-1934.

După 1945, clădirea a devenit sediul central al Asociației Române pentru Strângerea Legăturilor de Prietenie cu Uniunea Sovietică, apoi a ajuns gazda ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului București), conform realkom.ro.

Tot pe Batiștei se mai află, printre altele, Biserica Adormirea Sfintei Ana – Batiște, ridicată în anul 1654, în timpul domnitorului Matei Basarab. Casa Nicolae Filipescu, Atelierul pictorului Nicolae Grigorescu și  Sala “Atelier” a Teatrului Naţional.

Interiorul clădirii păstrează atmosfera boierească din Bucureștiul de altădată - Foto: sothebysrealty.ro

Dar, la numărul 39 vom găsi o clădire impunătoare, monument istoric de categorie B, ce a fost construită la începutul secolului XX, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu (1869-1926). 

Imobilul este scos la vânzare de mai multă vreme, prețul inițial fiind de 6,5 milioane de euro. După ce au scăzut la 4 milioane de euro, la ora actuală proprietarii sunt dispuși s-o vândă pentru 3,5 milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe sothebysrealty.ro.

Reședința ce poartă numele generic de Vila Athanasovici a fost proiectată în stilul eclectic caracteristic epocii. 

Ea păstrează și astăzi elemente arhitecturale de impact: copertină la intrare, vitralii, scară interioară monumentală din lemn de stejar. 

Terenul viran pe care a fost ridicată a fost cumpărat în 1897 de Vladimir G. Athanasovici, avocat și senator liberal, care a trăit în perioada 1864-1928. 

Citește și: Cine a introdus fast-food în România? Ce puteai să mănânci în 1932 cu doar 7 lei?

Construcția a fost finalizată în anul 1911 și a trecut, în cei 113 ani de „viață”, prin diverse renovări, modificări și consolidări.

Familia Athanasovici făcea parte din marea burghezie a epocii. Doctorul George Athanasovici (1822-1892) a fost primul medic legist al Capitalei.

De asemenea, el a întemeiat, în 1857, împreună cu francezul Carol Davila Școala Națională de Medicină din București. 

Fiul său, Vladimir, a studiat dreptul la Paris, iar în 1888 s-a înscris în Baroul București, devenind ulterior avocat al statului și comisar al guvernului pe lângă Casa Rurală.

Vila Athanasovici a fost ridicată în 1911 - Foto: sothebysrealty.ro

Ansamblul din strada Batiștei 39  este compus din două clădiri: corpul principal cu patru niveluri (subsol, parter, etaj cu mezanin și mansardă), cu o amprentă la sol de 539,71 mp; corpul secundar cu două niveluri (parter și etaj), cu o amprentă la sol de 132,6 mp.

Clădirea principală dispune de o sală de spectacol și o cameră securizată pentru valori situată la subsolul clădirii.

După anii 2000, imobilul a găzduit Centrul Cultural al Republicii Ungare.

Citește și: Garsonieră din Cluj, vândută la preț de locuință de lux. Se cere 4.000€/mp

Vila este astăzi într-o stare bună de conservare, având înlocuite, de asemenea, instalațiile electrică, sanitară, de încălzire, dar posedând și elemente de anvelopare a învelitorii acoperișului.

Terenul de 1.264 mp are dublă deschidere, de 32 metri liniari (ml) pe strada Batiștei și de 36 ml pe strada Aron Florian.

„Reședința Athanasovici este tipică pentru un hôtel particulier de la cumpăna secolelor XIX-XX, fiind realizată în stil eclectic cu elemente clasicizante, într-o zonă rezidențială a elitelor bucureștene”, a explicat Dr. Oana Marinache, istoric de artă și cercetător.

Rămâne de văzut dacă o asemenea casă, încărcată de istorie și păstrătoare a aerului aristocratic de altădată își va găsi cumpărător, dată fiind suma cerută pe ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te