Ce a pățit o femeie după ce a înapoiat portofelul pierdut al vecinului. Acum face testul poligraf

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.05.2023 - 17:13
A găsit un portofel și l-a dus proprietarului Foto: Pixabay.com imagine cu rol ilustrativ

O femeie a vrut să facă un bine dar s-a trezit că trebuie să dea declarații la poliție. A găsit un portofel pe care l-a înapoiat, însă acum face testul poligraf.

SHARE

O femeie care a vrut să ajute un vecin și i-a dus portofelul pe care îl găsise pe jos, pe stradă, este acum anchetată pentru furt. Familia acestuia a depus plângere la poliție. 

Acum va trebui să facă un test poligraf. 

Ce a pățit o femeie după ce a înapoiat portofelul pierdut al vecinului

Femeia a cerut sfaturi de la avocați pe un grup dedicat pe o pagină de Facebook.

”Am găsit un portofel pe strada pe care locuiesc. L-am luat, am venit acasă ,am văzut cui îi aparține (nu l-am deschis când l-am găsit pentru că nu văd să citesc, fară ochelari).

Era al unui vecin. Am sunat-o pe soția acestuia și i l-am dat.

Problema este că ei (vecina și soțul al cărui portofel era), susțin că în portofel se afla o anumită sumă de bani și mă acuză de furt.

Am fost la chemată la poliție în calitate de "suspect", am dat o declarație și urmează un test poligraf pe care l-am acceptat.

Menționez că nu m-am lovit niciodată de astfel de situații, nu știu ce urmează, ce se întâmplă. Psihic, sunt tulburată pentru că e o situație inedită.

Aș vrea să știu ce urmează în urma testului poligraf? Pot cere să îl facă și "păgubitul"?

Am fost sfătuită să îl fac doar dacă îl face și el. Eu n-am știut că pot cere asta.

Am înțeles că rezultatul poate fi influențat de emoții și starea mea psihică și mă cam neliniștește acest lucru.

Știut că nu sunt vinovată dar emotivă sunt și simplul fapt că trebuie să trec prin toate acestea ,mă termină psihic.

Precizez că în afara buletinului pe care l-am scos din portofel, nu am atins nimic dar am văzut că era gol, căutând buletinul. 

De asemenea, nu știu ce dovadă are el că a avut acei bani în portofel, nu știu ce a declarat nimic.

Mai știu doar că este o cameră de luat vederi la scara blocului și am înțeles că se vede când îl iau și vin spre casă exact așa cum s-a întâmplat”, a spus femeia pe grupul de Facebook.

Ce sfaturi a primit femeia de bună-credință

”Să știți că dacă găsiți orice pe stradă trebuie să sunați la politie prima dată și vă zic ei unde să lăsați obiectul găsit. Niciodată nu se ia și mai ales duce acasă.
 
A mai fost un caz în Italia când un bărbat a găsit un telefon și l-a luat acasă și s-a gândit să răspundă la telefonul ăla la numărul ce tot suna să poate comunica să îl înapoieze și a fost săltat de poliție, acum e acuzat de furt”, a comentat un ultilizator al grupului respectiv.
 
”Testul poligraf e făcut in așa fel încât nu există sa ieși vinovat deși nu e așa. Înainte de test, se pun niște întrebări, tocmai ca să vadă reacția corpului la minciună si invers (cum ar fi "e adevărat ca astăzi e vineri?" deși e luni, sau etc).
 
E urât ce vi s-a întâmplat, din păcate ajungem la vorba aia : "Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită".
 
După ce treceți testul, eu le-aș cere daune celor ce v-au acuzat. Până la urmă i-ați scutit de schimbatul actelor...”, o asigură un alt utilizator.
 

Art. 243 din Codul Penal spune că însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor se pedepseşte.

„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, scrie în Noul Cod Penal.

Așadar, dacă ai găsit un portofel nu îl poți păstra, căci această faptă se consideră furt și poți ajungea la închisoare. 

Ce trebuie să faci dacă găsești un portofel pe stradă

În cazul în care ai găsit un portofel și vrei să-l întorci proprietarului, cea mai simplă opțiune este să predai la prima secție de poliție, tot ce ai găsit, dar intact. Desigur, mai poți căuta singur proprietarul, ca să-i înapoiezi personal lucrul pierdut. Însă, această opțiune îți poate fura din timp și aduce cu sine anumite riscuri. Astfel, dacă nu ai timp ca să găsești rapid proprietarul, este mult mai bine să ceri ajutorul polițiștilor. 

Dacă portofelul conține acte trebuie să ții cont că acestea includ date cu caracter personal și nu ai voie să faci poze pentru ca ulterior să le distribui pe Facebook, sau orice altă rețea de socializare. 

Nu contează dacă blurezi CNP-ul de pe o carte de identitate, atâta timp cât restul datelor rămân vizibile. Acest lucru duce la identificarea directă sau indirectă a persoanei în cauză. Mare atenție, căci și această faptă se pedepsește din punct de vedere legal, scrie stiridecluj.ro.

Gândește-te puțin, ție ți-ar conveni ca sute sau mii de persoane necunoscute să-ți vadă numele întreg sau adresa de domiciliu?

Regula se aplică și la cardurile bancare. Așadar, nu încerca să găsești persoana care a pierdut portofelul, prin publicarea pe Facebook, a imaginilor cu cardurile sale bancare.

Poate vrei să faci un bine, însă aceste date sunt sensibile și îi poți cauza proprietarului foarte multe probleme. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te