Într-un raport publicat miercuri, INSP remarcă o tendință de creștere a ratei de incidență la nivel național în ultimele două săptămâni, iar în majoritatea județelor și Capitală se înregistrează o rată de incidență cumulată de peste 100 cazuri COVID la 100.000 de locuitori.
Totodată, INSP mai observă și o „ușoară creștere a ratei de pozitivitate a testelor”.
Cele mai multe cazuri au fost confirmate în mediul urban.
Cazurile de COVID din România, în creștere. Peste 50% din cazurile noi - în 12 municipii
Raportul INSP arată că în prezent România se află pe un trend ascendent și că valorile de creștere sunt similare cu cele de la sfârșitul lunii ianuarie. Cele mai multe cazuri noi din ultimele două săptămâni, reprezentând peste 50 la sută, s-au înregistrat în 12 municipii.
Începând cu luna februarie 2020 si pana la 21 februarie 2021 au fost efectuate 5.881.162 de
teste RT-PCR, dintre care 1.859.393 la cerere. Au fost efectuate si 253.442 teste rapide antigen.
Citește și: Avertisment: tulpina COVID din UK va cuprinde întreaga țară. Lista județelor deja afectate
„Începând cu data de 25 septembrie 2020 s-a înregistrat o accelerare a ratei de creștere, aceasta devenind mult mai accentuată in perioada 5 octombrie – 19 noiembrie, urmata de perioada de scădere pana la data de 30 decembrie 2020. Scăderile accentuate din jurul zilei naționale a României si sărbătorilor de iarna au fost generate de o adresabilitate scăzută la testare a persoanelor cu simptome minore (preferând sa petreacă aceste minivacanțe acasă si sa se testeze după terminarea lor).
Aceste scăderi au fost ajustate in perioadele imediat următoare, observându-se 7-10 zile de creștere după fiecare minivacanța. Tendința a continuat scăderea in perioada 11 – 22 ianuarie. In ultimele 7 zile evoluția s-a înscris într-un trend ascendent ajungând la o medie de 2.640 cazuri/zi (valoare echivalenta cu cea înregistrata în 20 ianuarie 2021).
Începând cu data de 1 ianuarie 2021 evoluția zilnica a mediei cazurilor confirmate a fost oscilanta, alternând perioadele de creștere cu unele de scădere.
Distributia cazurilor din perioada 8 - 21 februarie este asemanatoare cu cea a cazurilor inregistrate in perioada 25 ianuarie –7 februarie, peste 70% din cazuri fiind inregistrate în zone urbane.
În ceea ce privește numărul total de cazuri înregistrate in perioada 8-21 februarie, 50,3% dintre cazuri au fost înregistrate în doar 12 municipii: Alba Iulia, Arad, Bacău, Brașov, Botoșani, Cluj, Craiova, Târgu Jiu, Hunedoara, Satu Mare, Sibiu, Timișoara.
Față de săptămâna 1-7 februarie, rata săptămânala de pozitivitate a probelor a crescut ușor, cu 2.2%.
Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2, adică o creștere constanta cu 2%/zi, care ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie”, a explicat INSP în raportul citat.
Evoluția numărului de decese nu urmează același trend ascendent observat la cazurile confirmate, arată INSP. Graficul mai jos:
Copiii și persoanele de peste 30 de ani, cele mai multe infectări noi
Raportul INSP mai atrage atenția și că „ratele de incidenta săptămânală au crescut majoritar in grupa de vârsta 0-19 de ani si in grupa de vârsta 20-39 de ani. In grupele de vârsta de peste 40 de ani s-au înregistrat scăderi ale ratei de incidenta.
La o analiză mai fină a grupelor de vârstă, se observă ca s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani) iar in cadrul grupei de vârsta 20-39 de ani doar in subgrupele 30-34 ani si 35-39 ani”.
Creșterea numărului de infectări în rândul copiilor și adolescenților nu este uniformă, sunt 18 județe în care se înregistrează vârfuri: Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caraș-Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt și București.
De asemenea, raportul INSP mai arată că evoluția ratei de infectare în toate grupele de vârstă 0-19 ani este mai accelerată decât cursul general al epidemiei, acest lucru fiind explicat prin începerea școlii fizice.
Pentru grupele de vârstă adultă, creșterile pot fi explicate prin redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata „oboselii pandemice”, conform INSP.
Citește și: Prognoză oficială: după deschiderea școlilor, ne îndreptăm spre o medie de 4.600 de cazuri noi/zi