Prognoză oficială: după deschiderea școlilor, ne îndreptăm spre o medie de 4.600 de cazuri noi/zi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.02.2021 - 22:53
După deschiderea școlilor, crește numărul cazurilor noi de infectare cu COVID. Sursa imagine: Inquam Photos - Alex Nicodim
Prognoza de crestere a cazurilor noi de COVID, după redeschiderea școlilor

În prezent, în România se înregistrează o creștere constantă a cazurilor noi de infectare cu coronavirus de 2% pe zi, ceea ce înseamnă că, în 20 martie, vor fi circa 4.600 de cazuri noi pe zi, arată o analiză publicată miercuri de INSP.

SHARE

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, miercuri, o analiză epidemiologică în care ia în considerare trei scenarii de evoluție a cazurilor de infectare cu coronavirus, după începerea școlii în format fizic. 

Analizând evoluția în prezent a cazurilor de COVID-19, INSP arată că, cel mai probabil, România se îndreaptă spre 4.600 de cazuri noi/zi, la data de 20 martie. 

„Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibila creștere a numărului de cazuri de infecție:

1.Creștere constanta cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

2. Creștere constanta cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

3. Creștere constanta cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie. 

Începând cu data de 17 februarie, se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2”, explică INSP, în analiza citată. 

Citește și: OFICIAL În România, vaccinul anti-COVID oferă protecție de 99,45%, mai mare decât în Israel

Creșterea cazurilor noi din această perioadă nu e din cauza tulpinii COVID din UK 

Creșterea numărului de infectări cu COVID la copiii și adolescenții sub 19 ani nu are un impact direct asupra sistemului sanitar, explică INSP, care arată că, în 23 februarie, sub 3 la sută dintre aceștia erau internați în spitale, iar 0,2 la ATI. 

Cu toate acestea, ar putea exista un impact indirect asupra sistemului sanitar, prin faptul că 97 la sută dintre copiii infectați sunt izolați la domiciliu, unde pot transmite boala membrilor adulți ai familiei, iar aceștia, în funcție de vârstă și comorbidități, să prezinte forme de boală care să
necesite spitalizare.

INSP mai atrage atenția că această creștere a numărului de cazuri „nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare in cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica.

La acestea, se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata „oboselii pandemice”. 

Citește și: Avertisment: tulpina COVID din UK va cuprinde întreaga țară. Lista județelor deja afectate

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te