Avertisment: tulpina COVID din UK va cuprinde întreaga țară. Lista județelor deja afectate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.02.2021 - 12:17
Tulpina COVID din Marea Britanie circulă deja în jumătate din țară. Sursă imagine: pexels.com
Sursa: INSP
Sursa: INSP
Sursa: INSP
Sursa: INSP
Sursa: INSP

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că tulpina COVID din Marea Britanie (B.1.1.7) „circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

SHARE

În România au fost confirmate prin secvențiere 136 de cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus identificată în Marea Britanie. În 57% dintre cazuri, DSP-urile nu au găsit nici o legătură epidemiologică, ceea ce înseamnă o răspândire comunitară, avertizează un raport al INSP, publicat marți. 

În total, au fost comunicat la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-07/2021, adică până în 21 februarie 2021, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Până la data menționată nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

Secvențierile care au confirmat circulația tulpinii COVID din Marea Britanie în România au fost realizate de laboratoarele INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife și Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV). 

Citește și: STUDIU Spitalizările COVID-19 scad cu până la 94% după o singură doză de vaccin

Județele unde au fost depistate cazurile COVID cu tulpina din Marea Britanie 

Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele județe: Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5),
Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, avertizează raportul INSP publicat marți. 

Citește și: Listele de așteptare pentru vaccinul anti-COVID se deschid pe 15 martie. Cum trebuie să procedezi

De unde au luat pacienții noua tulpină COVID: unul, din spital  

INSP menționează că, în urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au depistat nici o legătură epidemiologică în 77 de cazuri, adică 57% din totalul cazurilor confirmate cu noua tulpină din Marea Britanie. 

În doar 4% dintre cazuri, adică, în cifre absolute, cinci cazuri, călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată drept cauză a infectării. 

În 49 de cazuri - 36% - pacienții au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

Pentru două cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă
(sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere).

De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a
imposibilității contactării telefonice a persoanei.

„Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nici o legătură
epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în
comunitate”, explică INSP.

Două cazuri de infectare cu noua tulpină, la copii sub un an 

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani; marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare
familiale de COVID-19.

Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin, la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin, la 25-34 de ani. „Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, arată raportul INSP. 

Secvențierea trebuie făcută cât mai repede, iar DSP trebuie să ia măsuri

 INSP atrage atenția că sunt necesare „eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de
laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii
măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a
acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a
bolii pe care o generează la vârstnici”, dar și că „varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te