Câți turiști străini au venit în România? Au cheltuit milioane de euro aici

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.09.2024 - 10:54
Câți turiști străini au venit în România? Au cheltuit milioane de euro aici - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Câți turiști străini au venit în România? Au cheltuit milioane de euro aici - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Câți turiști străini au venit în România? Au cheltuit miliane de euro aici. Cei mai mulți au venit cu afaceri. Au fost însă și străini care au venit în România pentru relexare ori pentru a participa la caoncerte.

SHARE

Câți turiști străini au venit în România? Au cheltuit milioane de euro aici. 

Datele Institutului Național de Statistică arată că a proape un milion de turiști străini au venit în țara noastră în prima jumătate a acestui an. 

Ei au cheltuit aici sute de milioane de euro.n

Câți turiști străini au venit în România? Au cheltuit milioane de euro aici

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), ”numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, semestrul I 2024, a fost de 965.100, cheltuielile acestora însumând 3,001 miliarde lei (în medie 3.110 lei/persoană)”.

Rapoartele INS arată că principalul motiv al sejururilor petrecute în România de către 55,7% dintre turiștii nerezidenți, în primul semestru al anului 2024, au fost în scol de afaceri. 

De asemenea, ”călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv motiv al sejurului petrecut de către 44,3% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în semestrul I 2024, cheltuielile acestora reprezentând 41,4% din totalul cheltuielilor”, arată datele INS.

Călătoriile pentru afaceri includ participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în semestrul I 2024, 37,9% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 35,7% şi-au organizat sejurul pe cont propriu, 18% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 8,4% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în semestrul I 2024 a fost avionul, folosit de 79,2% din numărul total de turişti, în timp ce 13,8% au utilizat autoturisme proprii, 5,7% autocare şi autobuze, 0,7% ambarcaţiuni fluviale, respectiv trenul şi alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.) cu câte 0,3% fiecare.

Câți turiști au venit în a doua parte a anului?

Numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul II 2024, a fost de 586.300, cheltuielile acestora însumând 1,850 miliarde lei (în medie 3.156 lei/persoană).

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul II 2024, 53,6% au călătorit în scop de afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 57,2% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul II 2024, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52%), urmată de cheltuielile în restaurante şi baruri (16,9%) şi de cheltuielile pentru cumpărături (14%).

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul II 2024, 46,4% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 42,8% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor în scop particular în trimestrul II 2024, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (43,6%), urmată de cheltuielile pentru cumpărături (15,3%) şi de cheltuielile în restaurante şi baruri (15,1%).

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul II 2024, 39,3% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 33,9% şi-au organizat sejurul pe cont propriu, 18,9% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 7,9% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul II 2024 a fost avionul, folosit de 78,9% din numărul total de turişti, în timp ce 12,9% au utilizat autoturisme proprii, 6,4% autocare şi autobuze, 1,1% ambarcaţiuni fluviale, 0,2% trenul şi 0,5% alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.), se arată în raportul INS, citat de News.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te