ANALIZĂ Câte vaccinuri anti-covid au ajuns în ultima fază de testare și când ar putea fi disponibile

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.09.2020 - 16:31
Foto: Jenner Institute Vaccine Trials, University of Oxford

Nu mai puțin 212 vaccinuri anti-covid sunt dezvoltate în prezent, arată o analiză a Institutului Milken. Dintre acestea, 34 sunt în teste clinice, dar doar șase au ajuns în faza 3 de testare, ultima.

SHARE

În faza 3 de testare a unui vaccin este nevoie de câteva zeci de mii de voluntari. Doar jumătate dintre aceștia primesc vaccinul, cealaltă jumătate este inoculată cu un placebo - fără să știe. 

Cercetătorii așteaptă apoi să vadă câți dintre cei vaccinați se infectează, în comparație cu voluntarii care au primit un placebo. Aceste studii pot determina dacă vaccinul protejează împotriva coronavirusului. În iunie, administrația SUA a medicamentelor, FDA, a anunțat că un vaccin anti-covid  ar trebui să protejeze cel puțin 50% dintre persoanele vaccinate pentru a fi considerat eficient. În plus, studiile din fază 3 sunt suficient de mari pentru a vedea dacă există efecte secundare ale vaccinurilor. 

O altă problemă care se discută acum este pe cât timp vor fi imuni cei vaccinați, tot mai mulți cercetători apreciind că ea va fi limitată în timp, la circa un an.

Companiile aflate în faza 3 sau fazele 2/3 combinate sunt, potrivit Institutului Milken (un think-tank din California):

Univ. of Oxford/AstraZeneca - III
Sinovac/Instituto Butantan - III
Wuhan Inst./Sinopharm - III
Beijing Inst./Sinopharm - III
Moderna - III
BioNTech/Fosun/Pfizer - II/III

Institutul apreciază că și vaccinurile dezvoltate de CanSino Biologics, Inst. of Medical Biology, Anhui Zhifei Longco și Novavax sunt într-o etapă avansată. 

Până acum, cele mai multe doze de vaccin au fost cumpărate de Marea Britanie care, potrivit datelor Deutsche Bank, a achiziționat cinci doze pe cap de locuitor de la șase potențiali producători. Urmează SUA, Canada și Japonia. 

Financial Times apreciază că un vaccin ar putea fi aprobat, în cel mai optimist caz, în octombrie, iar în scenariul pesimist la mijlocul lui 2021.

Pfizer / BioNTech au anunțat că vor avea suficiente date din studiul din faza 3 pentru a începe o analiză până la sfârșitul lunii octombrie. Moderna, care are peste 25.000 de voluntari la studiul său și a administrat mai mult de 10.000 de doze, a declarat că o analiză intermediară a rezultatelor studiului este probabil să înceapă în noiembrie.

Când procesul AstraZeneca a repornit în Marea Britanie în septembrie, compania a spus că este încă pe drumul cel bun pentru a-și prezenta vaccinul pentru aprobare înainte de sfârșitul anului. Aproximativ 18.000 de persoane din Marea Britanie, SUA, Africa de Sud și Brazilia au primit până acum vaccinul AZD1222.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te