Câtă bere beau românii și de ce o recomandă medicii deși este o băutură alcoolică?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.08.2024 - 15:16
Câtă bere beau românii și de ce o recomandă medicii deși este o băutură alcoolică? - Foto: Pexels.com (rol ilustrativ)
Câtă bere beau românii și de ce o recomandă medicii deși este o băutură alcoolică? - Foto: Pexels.com (rol ilustrativ)
Ziua berii - oto: Pexels.com (rol ilustrativ)
Ziua berii - oto: Pexels.com (rol ilustrativ)

În fiecare an, prima zi de vineri a lunii august este sărbătorită Ziua Internațională a Berii. Este un motiv suplimentar de socializare, iar românii nu se dau înapoi de la astfel de sărbători.

SHARE

Pe 2 august, anul acesta, este sărbătorită Ziua Internațională a Berii. De fapt, această zi se sărbătorește în fiecare an, în prima vineri din luna august. 

Românii sunt mari amatori de bere, de altfel, conform rapoartelor Asociația Berarii României, consumul în România este de 87 de litri/român/an.

Câtă bere beau românii și de ce o recomandă medicii deși este o băutură alcoolică?

Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere, la sfârşit de săptămână.

Citește și: Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific

Nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei. Totodată, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.

Potrivit informațiilor prezentate de Asociația Berarii României, consumul de bere per cetățean pe durata unui an este, în medie, de 87 de litrii, iar 97% din berea consumată în România provine din producția locală.

În România, activează, la momentul actual, 68 de berării care produc, statistic, 16.700.000 hectolitri de bere.  Astfel, industria berii acoperă un areal larg în cadrul economiei statului și este un important generator de locuri de muncă, întrucât, potrivit datelor, 5973 de oameni activează în cadrul procesului de producție,  16.524 în cadrul industriei ospitalității 18.364 în retail, iar 19.811 la furnizori.

Citește și: Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare

Berea este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, cea mai consumată băutură alcoolică şi a treia cea mai populară băutură, după apă şi ceai, potrivit lucrării "The Barbarian's Beverage: A History of Beer in Ancient Europe" (2004) scrisă de Max Nelson. Regiunile cu o îndelungată tradiţie de producţie a berii se află în Germania, Belgia, Anglia şi Cehia.

De câte feluri este berea și cât de bună este pentru sănătate?

În funcţie de temperatura de fermentaţie, berea este împărţită în două categorii principale: de joasă sau înaltă fermentaţie, notează berariiromaniei.ro. Prima, cunoscută şi sub denumirea "lager", include multe varietăţi, printre care Pilsner Lager, Extra Lager, Bock şi Black.

Cea de-a doua, numită şi "ale", are un gust mai complex, este mai cremoasă şi conţine nuanţe de arome fructate, caracteristici rezultate în urma procesului de fermentaţie ce durează de la 3 la 6 zile, la o temperatură între 14 şi 25 de grade.

Citește și: Berea fără alcool care te poate lăsa fără permis. Producătorul a retras-o imediat de la vânzare

Alte tipuri de bere sunt cea din grâu, berea fără alcool şi berea de fermentaţie spontană, arată berariiromaniei.ro.

Produsă din ingrediente naturale, berea poate juca un rol pozitiv în dietele şi stilul de viaţă al adulţilor, cu condiţia să fie consumată cu moderaţie. Integrată într-un stil de viaţă sănătos şi adoptând o alimentaţie echilibrată, care să conţină fibre, proteine, vitamine, minerale şi carbohidraţi, berea poate oferi organismului beneficii, fiind o băutură alcătuită din ingrediente în întregime naturale: apă, în proporţie de peste 90%, cereale, hamei şi drojdie.

Foto: Pexels.com

Potrivit Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, printre efectele benefice ale berii se numără creşterea indicelui de apă din organism, a masei musculare şi scăderea ţesutului adipos. Totodată, consumul moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic intens şi poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici, arată beresanatatenutritie.ro.

Berea poate stimula şi puterea antioxidantă a organismului, fapt ce s-ar datora fenolilor pe care berea îi conţine în mod natural datorită ingredientelor sale, hamei şi cereale. Fenolii sunt capabili să contribuie la mărirea capacităţii antioxidante a plasmei, notează beresanatatenutritie.ro.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

Un studiu internaţional, publicat de către ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, citat de beresanatatenutritie.ro, a ajuns la concluzia că berea, indiferent dacă este cu alcool sau nu, poate influenţa pozitiv flora intestinală.

Este esenţial de reţinut că efectele pozitive asupra sănătăţii pe care le poate avea berea apar doar în condiţiile unui consum moderat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte consumul moderat de bere ca fiind 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, în cazul berii cu o concentraţie de alcool de 5%.

În aprilie 2024, directorul Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, a declarat că piaţa berii din România a continuat să scadă şi în 2023, ajungând la un volum de 15 milioane de hectolitri, cu 5% mai mic raportat la anul anterior, pe fondul majorării accizei, care s-a reflectat în preţuri, şi al acutizării conflictului din Ucraina, ce pune presiune pe furnizarea de materii prime şi costuri mai mari pe lanţul de producţie.

Citește și: De ce unele beri din România au gust diferit de cele din alte țări. Factorii care duc la diferențe

Ideea Zilei internaţionale a berii i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua de 5 august drept zi a berii, potrivit www.internationalbeerday.com. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud, conform Agrepres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te