Carnea de porc este cea mai căutată în această perioadă a anului. Apropierea Crăciunului și a Revelionului îi face pe români să se gândească la bucatele tradiționale pe care le mănâncă an de an, mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă. Dar câți bani vor fi nevoiți să scoată din buzunar?
Cât costă carnea de porc pentru Crăciun? Câți bani scoți pentru 1 kg de șorici?
Românii sunt mari amatori de carne de porc, dar apropierea Sărbătorilor de iarnă îi face să cumpere din acest produs cu o frenezie specială.
Gândul la bucatele tradiționale e prea tentant pentru a se mai uita la bani. Friptură, piftie, sarmale, șorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi, caltaboşi și altele, cu toate se bazează pe mult dorita carne de porc.
Citește și: VIDEO Ministrul Agriculturii, despre interzicerea tăierii porcilor în România: „E o mare prostie!”
Statisticile arată că, în România, doar în perioada Sărbătorilor de iarnă, sunt sacrificați peste un milion de porci.
Dar și cheltuielile sunt pe măsură, deși prețurile diferă în funcție de magazinul din care cumpărăm, de orașul în care trăim sau de forma în care achiziționăm produsul respectiv.
Astfel, la supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme), conform observatornews.ro.
La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei.
Pentru amatorii de șorici veștile nu sunt tocmai grozave. Pentru 1 kilogram de șorici pot ajunge să plătească chiar și 200 de lei pe kilogram.
Mai ieftin vor ieși dacă vor cumpăra lebăr, tobă sau caltaboș, prețurile acestora variind între 4-60 de lei kilogramul.
Citește și: Ce țară produce cea mai bună carne de porc. România nu se poate lăuda cu cea mai bună carne
Cei care doresc să cumpere un porc și să prepare ei înșiși toate bucatele tradiționale, vor fi și cei mai câștigați.
Astfel, kilogramul de porc în viu este de aproximativ 24 de lei, deși cu siguranță va crește pe măsură ce ne apropiem de Ignat și de zilele de sărbătoare.
Așa că, cel mai bine este să-l achiziționați din timp și veți economisi o sumă frumușică.