Cascada din România care s-a format din lacrimile oamenilor. Ce tragedie a avut loc aici?

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.06.2024 - 21:47
Cascada din România care s-a format din lacrimile oamenilor. Ce tragedie a avut loc aici? - Foto: Wikimedia Commons

Cascada din România care s-a format din lacrimile oamenilor. S-ar fi format în urma unei tragedii.

SHARE

Pe Valea Stanciului, în județul Cluj, se găsește impunătoarea cascadă Vălul Miresei, ce este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Cascada din România care s-a format din lacrimile oamenilor. Ce tragedie a avut loc aici? 

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a publicat în trecut mai multe fotografii superbe cu Cascada Vălul Miresei, dar a și povestit legenda cascadei.

Imagini recente din Parcul Natural Apuseni, Cascada Vălul Miresei sau Cascada Răchițele.

Citește și: Misterul locului din România în care mulți au intrat, dar nu s-au mai întors. Ce se întâmplă aici?

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj.

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport, potrivit albapress.ro

Se află la o altitudine de 1000 m şi are o înălţime de 30 m şi 2 trepte. La baza treptei de sus există o marmită adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură o dispersie a apei, care seamănă cu un voal. De aici provine numele de Vălul Miresei.

Există acces auto până la cascadă – 6 km de la Răchiţele, care este vizitată atât vara cât şi iarna de iubitorii sporturilor extreme, potrivit apuseni.info. 

Legenda locului spune că în vremuri de mult apuse, o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Șocați de tragicul accident, nuntașii s-au oprit în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format o cascadă.

Un alt lucru interesant mai puțin știut despre locuitorii din comuna Mărgău este faptul că aceștia au propriul lor grai cunoscut drept limba gomoțască sau gumuțască.

Citește și: Locul din România unde curge un râu alb ca „laptele”. Trebuie să treci un portal ca să ajungi acolo

Geamgii din zonă, fiind vestiți pe timpuri, au inventat o limbă care putea fi înțeleasă doar de locuitorii din împrejurimi, iar acum această limbă se știe că este unicul argou rural din România.

De-a lungul anilor, meseria de geamgiu nu s-a mai practicat, și odată cu dispariția acestui meștesug, s-a pierdut și limba. În prezent mai există doar câteva familii care o pot vorbi, potrivit edițiadedimineață.ro.

Obiective turistice lângă Cascada Vălul Miresei

Satul Răchițele este o zonă liniștită și pitorească din Munții Apuseni. E poziționat pe drumul de acces în Parcul Natural Munții Apuseni, în județul Cluj. Din Răchițele până la Cabana Padiș mai sunt 32 de kilometri.

Din Răchițele se poate intra în Parcul Natural Munții Apuseni (intrarea nordică). Drumul asfaltat trece prin Doda Pilii și Ic Ponor.

Citește și: Locul din România unde s-au descoperit desene cu rinoceri și feline. Sunt vechi de 30.000 ani

Din Ic Ponor până în Padiș (11km) drumul în continuare este neasfaltat. Lacul Tarnița este unul dintre cele 4 lacuri de acumulare de pe cursul râului Someșul Cald. 

Celelalte 3 sunt Lacul Beliș-Fântanele, Lacul Someșul Cald și Lacul Gilău. Este situat în județul Cluj, între comunele Râșca, Mărișel și Gilău. Barajul lacului Tarnița a fost finalizat în 1974 și are o înălțime de 97m și o lungime de 237m.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te