Care a fost marea supărare din viața lui Ioan Bocșa, care împlinește 77 ani. Ce afacere a avut?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.12.2023 - 19:47
Care a fost marea supărare din viața lui Ioan Bocșa, care împlinește 77 ani. Ce afacere a avut? - Foto: Alba 24 / imagine cu caracter ilustrativ

Care a fost marea supărare din viața lui Ioan Bocșa, care împlinește 77 ani. Ce afacere a avut? Iată povestea marelui interpret de muzică populară care împlinește zilele acestea 77 de ani.

SHARE

Care a fost marea supărare din viața lui Ioan Bocșa, care împlinește 77 ani. Ce afacere a avut? Iată povestea marelui interpret de muzică populară care împlinește zilele acestea 77 de ani. 

A venit pe lume în perioada colindelor, iar acum le cântă

Marele artist Ioan Bocșa s-a născut la 13 decembrie 1947, la Oarda de Jos, județul Alba. Este în prezent unul dintre cei mai importanți interpreți de folclor din România. 

Citește și: Joacă milițianul din seria B.D, dar glumele lui deranjează. Alungat, moare singur departe de țară

A venit pe lume la mijloc de decembrie, în vremea colindelor și a devenit în timp unul dintre cei mai împătimiți căutători ai acestor cântări străvechi.

La început le-a adus în scenă, alături de grupul Icoane, pe care l-a înființat în anul 1994, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde preda muzică vocală tradițională.

Apoi, fiindcă erau nenumărate, nemaiauzite și neprețuite, a început să le adune în cărți. Primele culegeri au apărut în 1999 și s-au numit „1484 de colinde cu text și melodie”, fiind urmate, în 2003, de „Colinde Românești”, pentru care, doi ani mai târziu, avea să primească, din partea Academiei Române, Premiul „Ciprian Porumbescu” la secțiunea Muzicologie.

Carieră remarcabilă alături de Dumitru Farcaș

Ioan Bocșa a fost coleg de scenă cu Dumitru Farcaș dar au construit și o prietenie de 50 de ani. Artistul a declarat pentru Taifasuri ce crede despre Dumitru Farcaș.

Citește și: Adela Mărculescu își revede soțul, aflat pe patul de moarte, la două decenii după ce s-au despărțit

„Printr-o conjunctură fericită, cu maestrul Dumitru Fărcaș mi s-au împletit atât viața, fiind prieteni de peste 50 de ani, cât și cariera artistică, potențându-ne și susținându-ne reciproc în nenumărate spectacole și manifestări folclorice. Mitru nu este doar un nume în folclorul românesc, ci un adevărat simbol a ceea ce înseamnă românism și România.”  a declarat Ioan Bocșa pentru taifasuri.ro.

Am avut un singur necaz, însă probleme, gârlă”

Acesta a povestit și despre momentul cel mai greu din viața sa și anume pierderea părinților. Acesta a avut o relație foarte strânsă cu cei care l-au crescut și chiar a povestit ce copilărie frumoasă a trăit. 

„Am avut ca părinți doi oameni minunați și o copilărie senină, fericită. Tatăl meu - învățător, foarte înțelept și echilibrat, era un fel de sfătuitor al satului în probleme dintre cele mai diverse, de la litigii asupra pământurilor până la cotidienele probleme sau neînțelegeri familiale.

Bunicii din partea mamei, pe care, din păcate, nu i-am cunoscut, au avut o gospodărie pe malul Râului Sebeș, unde, în perioada copilăriei mele, locuia fratele mamei, unchiul Gheorghe.

Acolo era un adevărat Rai: livezi cu pomi, două vii, grădină de zarzavat, câteva hectare de teren arabil, stupi, gâște, găini, rațe, curci, bibilici, cal de călărit, cai de tracțiune, vite. Aici ne petreceam verile muncind alături de cei mari, păzind vitele la păscut, mânând boii și caii, la arat, călărind și totodată bucurându-ne de tot ceea ce era în jur și înfruptându-ne din toate bunătățile.” a declarat Ioan Bocșa pentru taifasuri.ro.

„Singurul necaz pe care l-am avut în viață a fost faptul că mi-au murit părinții. Am depășit acest moment gândindu-mă că au ajuns la o vârstă frumoasă, că au plecat împăcați văzându-și copiii fiecare pe drumul lui și că acesta este mersul firesc al vieții. Afirm deci că în viață am avut un singur necaz, însă probleme, gârlă.” a mai declarat artistul.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te