Data Conclavului care-l va alege pe succesorul Papei Francisc va fi miercuri, 7 mai. Aceasta a fost decizia cardinalilor reuniți luni, 28 aprilie, în cea de-a cincea Congregație generală.
Cardinalii au stabilit data Conclavului unde va fi ales urmașul Papei Francisc. Va fi pe 7 mai.
Data a fost stabilită luni, în cursul dimineții, 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali prezenți, reuniți în cea de-a cincea Congregație generală, în Cetatea Vaticanului, informeaza vaticannews.va.
Cardinalii electori, care nu au împlinit optzeci de ani înainte de ziua decesului pontifului, vor fi izolați de restul lumii, în interiorul Capelei Sixtine, până la fumul alb și ”Habemus Papam”, cealaltă celebră formulă în limba latină pronunțată din balconul bazilicii Sfântul Petru, de către cardinalul protodiacon, pentru a anunța lumii alegerea noului papă.
Citește și: Cel mai lung Conclav de alegere a unui Papă a durat 3 ani. Cum se desfășoară votul cardinalilor?
Momentul începerii Conclavului este stabilit de normele Constituției apostolice a Papei Ioan Paul al II-lea, Universi Dominici Gregis, actualizată de Papa Benedict al XVI-lea cu Motu Proprio, din 11 iunie 2007 și cu cel mai recent din 22 februarie 2013.
Potrivit Constituției, Conclavul - din latinescul „cum clave”, care înseamnă „închis cu cheie” - începe între a cincisprezecea și a douăzecea zi de la moartea papei, după Novendiali, cele nouă zile de liturghii pentru odihna veșnică a Suveranului Pontif decedat.
Citește și: Cine este singurul român din Colegiul Cardinalilor de la Vatican? De ce nu poate deveni Papă?
Altfel spus, din momentul în care Scaunul Apostolic este vacant, cardinalii electori prezenți trebuie să aștepte cel puțin cincisprezece zile pentru a da timp tuturor cardinalilor să sosească, dar nu mai mult de douăzeci de zile, și numai dacă există motive importante.
Succesorul Papei Francisc va fi cel de-al 267-lea papă din istorie, ultimii trei fiind, cu toții, din afara Italiei.