Când ajunge viitura pe Dunăre în România. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că autoritățile vor decide vineri dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate de creșterea debitului fluviului.
Când ajunge viitura pe Dunăre în România. Debit maxim - 8.000 mc/s. Se ia în calcul alerta generală
De asemenea, analiza și prognoza vor fi extinse și pentru regiunea Munteniei, având în vedere potențialul impact asupra Dunării.
La intrarea în România, debitul Dunării era miercuri de 6.600 de metri cubi pe secundă, aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.
Potrivit prognozelor realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul va continua să crească până la 8.000 mc/s la începutul lunii octombrie.
Specialiștii Apele Române au elaborat prognoza pe baza datelor primite din bazinul Dunării și a consultărilor cu experți din Ungaria și Serbia.
Atenuarea viiturii în zonele inundabile din amonte a redus debitul maxim și volumul undei de viitură, astfel încât sosirea acesteia în România a fost întârziată.
Autoritățile decid vineri dacă emit o alertă generală
În cazul în care se vor înregistra precipitații suplimentare în zonele afluenților Dunării, prognoza va fi reactualizată, au mai avertizat autoritățile.
Autoritățile mențin o monitorizare strictă a nivelurilor Dunării și a liniei de apărare. Reprezentanții Administrației Apele Române au precizat că în cazul în care vor fi emise noi avertizări, echipele de intervenție vor fi suplimentate cu agenți hidrotehnici.
În sectorul românesc al Dunării, mii de saci, materiale și utilaje au fost aduse pentru a asigura protecția digurilor. Cei 1.100 de kilometri de diguri au fost inspectați, iar punctele vulnerabile au fost consolidate acolo unde a fost necesar.
Autoritățile fac apel la cetățeni să fie vigilenți și să respecte recomandările în condițiile în care fenomenele meteorologice extreme și inundațiile pot afecta rapid comunitățile.