Canada, a doua țară din lume care legalizează canabisul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.10.2018 - 12:22
Foto: Getty Images

Canada a devenit, miercuri, prima ţară din cadrul Grupului Celor 20 (G20) care legalizează consumul de canabis în scopuri recreative, o reformă istorică așteptată atât de consumatorii acestui drog uşor, cât şi de pieţele bursiere.

SHARE

Încă de prânz (5.30, ora României), la Saint-Jean-de-Terre-Neuve (est), zeci de persoane au înfruntat frigul, timp de mai multe ore, pentru a cumpăra primele grame de canabis ”legal” într-un butic cu însemnul Tweed, deschis imediat după miezul nopţii pentru a marca evenimentul, notează News.ro, care citează AFP. Ian Power a sosit încă de la ora locală 20.00, pentru „a intra în istorie”.
„Era visul meu să devin prima persoană care cumpără primul gram legal de canabis şi iată, sunt aici”, le-a spus el jurnaliştilor la faţa locului. ”Sunt pe un norişor, aşa de entuziasmat, nu mă opresc din zâmbit. Nu mi-e frig. E ger, dar nu mi-e frig”.
La trei ani după ce a fost ales, Guvernul canadian liberal al lui Justin Trudeau îşi îndeplineşte astfel unul dintre angajamentele cele mai simbolice angajamente din campanie - Canada este doar al doilea stat din lume care autorizează consumul de marijuana în scopuri recreativem după Uruguay, în 2013.
Implementarea acestei măsuri urmează să fie scrutată şi disecată atât de către canadieni, chemaţi la urne peste un an în alegeri legislative cu un rezultat incert, cât şi de către ţări aliate Ottawei, dintre care unele au autorizat consumul de canabis în scopuri terapeutice.
Guvernul a vrut să permită fiecărei provincii să organizeze comerţul ierbii, iar de la Montréal la Vancouver şi de la Toronto la Winnipeg fiecare regiune a organizat cum a dorit această piaţă profitabilă - evaluată de aproximativ şase miliarde de dolari canadieni (patru miliarde de euro) pe an.
Opoziţia conservatoare din Parlamentul de la Ottawa şi-a multiplicat atacurile, în ultimele zile, la adresa acestei măsuri care, potrivit adversarilor lui Trudeau, dar şi unor medici, a fost pripită şi a ascuns mai multe pericole la adresa sănătăţii şi securităţii publice.
”Sunt cel puţin doi ani de când lucrăm cu diverse guverne”, i-a replicat marţi Justin Trudeau, repetând că legalizarea urmează să permită restrângerea accesului minorilor la acest drog uşor şi ”să ia bani din buzunarele organizaţiilor criminale”.
Această legalizare este sărbătorită, de asemenea, pe Bursa de la Toronto, unde miliarde de dolari au fost investite în această nouă industrie în ultimele luni. Liderul pieţei - Canopy Growth - a câştigat, spre exemplu, 448% în decurs de un an şi valora marţi seara 13,88 miliarde de dolari.

Citește și Ce fumează republicanii. Marijuana contra voturi

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.