Călătoriile în vremea pandemiei

DE Irina Petraru | Actualizat: 22.03.2020 - 15:16
Piazza di Spagna, în martie anul trecut

Trăim vremuri bizare. Frica a intrat in casă, s-a băgat în dulap şi iese ca o fantomă să ne facă părul măciucă. Dacă fac coronavirus? Ce să fac, să mai plec în vacanţă? Să mai merg cu autobuzul? Să mai ies din casă în general?

SHARE

Anul trecut, cam pe vremea asta, eram la Roma cu o prietenă. Avusesem mari peripeţii. Am fost tâlhărite la Vatican, iar prietena mea a trebuit să meargă la ambasadă să îşi ia acte provizorii. 

La un an distanţă, mă tem ce veşti proaste vor mai aduce următoarele ore. Ne gândim mai degrabă să nu ne infectăm, darămite la călătorii în vremea coronavirusului.

Ce măsuri s-au luat în România

Nu e nimeni naiv să creadă că nu vom avea mai multe cazuri, poate chiar şi decese. În momentul în care scriu acest articol, sunt deja în vigoare câteva măsuri drastice şi fără precedent.

Evenimentele se suspendă, s-au închis şcolile, iar zborurile către şi dinspre toată Italia sunt anulate. 

Cum mă aşteptam, mulţi români au încercat să fenteze ordinul şi au venit cu maşina, cu trenul sau au încercat să ajungă în alte ţări de unde să ia avionul spre casă. 

Mai sunt şi alţii care încearcă să păcălească termoscannerul cu pastile antitermice. Te doare capul cu ce idei vin românii de dragul unei călătorii în vremea coronavirusului.

O călătorie-evadare din carantina italiană, evident. În privinţa călătoriilor în vremea coronavirusului, oamenii au început să îşi restrângă serios aria. Unde te duci? Nu vezi că e epidemie?

Cum a evoluat situaţia din Italia

Ca jurnalist, am urmărit subiectul de la începutul anului. Au apărut cazurile din China. Iniţial, am crezut cu toţii că e o chestiune locală, care va rămâne în Wuhan. 

Nu a fost aşa. Cazurile s-au răspândit, iar chinezul a devenit sperietoare publică.

Şi, când credeam că am scăpat, s-a dezlănţuit iadul în Italia, ţara cu peste un milion de români plecaţi la muncă. Totul s-a schimbat de la o săptămână la alta.

Azi îţi planificai un city break la Milano, mâine companiile anulau zborurile spre toată Lombardia. Apoi spre toată Italia.

Pe 8 martie, a venit şi fatala: un român care a călătorit de la Roma are coronavirus. Păi stai, acolo nu era carantină, nu era zonă roşie. Aha, deci e toată Italia.

Românii au început să facă din nou ce ştiau ei mai bine: să se panicheze. Dacă la începutul lunii se evita mâncarea chinezească, acum italianul e noua ciumă.

Să se ducă italianul cu tot cu pizza, pastele şi veselia lui. Aici avem treburi mai importante de făcut. De exemplu, avem de cumpărat tone de făină, conserve, ulei şi mălai.

Dacă vine sfârşitul lumii, măcar să avem burta plină de mâncare neaoşă, de casă.

Amalia Bellantoni, vedeta showului „Chefi la Cuţite“, este una din victimele isteriei. Femeia povesteşte că restaurantul ei, Belli Siciliani, a început să fie evitat de clienţi.

Mai mult, doi tineri au fugit mâncând pământul când au fost întâmpinaţi cordial de soţul ei italian cu „Buongiorno!“. Păcat. Au mâncare bună acolo.

Mai plecăm în vacanţă?

Prima mişcare a fost din partea companiilor aeriene, dar şi a autorităţilor. 

Zborurile către Italia au fost anulate. Ramona Colea, fondator Flight Claim, spune că banii pe care îi primeşti înapoi sunt preţul de bază.

Deci, dacă biletul a costat 50 de euro, dar tu ai plătit în plus pentru bagaj, un loc preferat sau alte servicii? Banii pe care îi vei primi vor fi fix 50 de euro. La fel şi în cazul biletului luat la promoţie. Atât ai dat, atât primeşti înapoi.

Urmează vremuri grele pentru companiile aeriene şi nu numai. Sunt atâtea afaceri înlănţuite, nu doar cei din turism au de suferit.

Ramona Colea spune: „IATA a făcut o statistică şi se aşteaptă ca pierderile companilor aeriene să fie undeva la 30 de miliarde de dolari din cauza coronavirusului“.

Planurile de la începutul anului s-au dat peste cap. Vă amintiţi cum în ianuarie se raportau vânzări uriaşe de bilete în urma reducerilor de preţ, obişnuite la începutul anului?

Acum, avioanele zboară goale pe anumite rute şi au de dat bani înapoi pe bilete.

Anulăm sau amânăm zborurile?

În cazul în care aveaţi programate drumuri peste hotare în interes de serviciu, sunt şanse ca întâlnirile să se anuleze din motive de siguranţă.

Deja nenumărate evenimente, congrese, târguri au fost amânate pe termen nedeterminat. Ce facem dacă vrem să anulăm sau să amânăm un zbor?

 Ramona Colea ne recomandă să citim termenii şi condiţiile pe care le practică respectiva companie. Da, cele pe care nu le citeşte nimeni niciodată! Acum poate ne învăţăm minte…

Ce spun doctorii

Hm, ei sunt mai categorici atunci când vine vorba de călătorii în vremea coronavirusului. În emisiunea mea am vorbit cu Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balş“.

Ce facem dacă am vrea să plecăm în Spania, Marea Britanie, Germania sau Franţa, de exemplu? Să amânăm? „Lucrurile evoluează dinamic şi ce vorbim acum s-ar putea să nu fie valabil peste două săptămâni.

Dacă e o situaţie în care trebuie neapărat să mergem, atunci ne vom lua măsurile pe care le luăm şi în ţară“.

Ok, evităm aglomeraţiile, spune doctorul, dar nu poţi controla lângă cine stai în avion. Chiar şi dacă respecţi regulile, nu vei reduce riscul la minimum.

Deci, poate nu ar fi rău să amâni în mod responsabil o plăcere.

Cei patru Beatles erau bine la 
Liverpool, la începutul acestei luni

„Să ne interesăm dacă între timp zona în care mergem e pe harta roşie. În momentul în care m-am întors, ideal ar fi totuşi să mă autoizolez la domiciliu.

Nu voi avea nevoie de nicio testare. Dacă apare o problemă respiratorie, ajungem la consult şi atunci e o altă discuţie.

În momentul în care intrăm în ţară, sigur vom fi întrebaţi şi va fi un filtru. Aceste măsuri, chiar dacă par exagerate acum, vor fi de luat cam pentru noi toţi în momentul în care ne întoarcem dintr-o zonă în care mai sunt cazuri“.

Şi atunci, chiar îţi convine să stai două săptămâni acasă, după un city break la Londra, Barcelona sau Paris?

Vacanţele în România, soluţia de avarie

Pică tare prost coronavirsul ăsta. Vine Paştele, cu zile libere. Urmează alte libere de 1 mai şi 1 iunie, plus Rusalii. Mai facem o punte, mai dă Guvernul libere. Păi şi ce facem, stăm acasă?

Nu, mergem în România, cel mult în Bulgaria cu maşina proprie, zic unii dintre români. Măcar aşa avem o siguranţă că ştim cu cine mergem la drum.

Nu e o veste rea pentru patronii din turismul autohton, blamaţi de nenumărate ori pentru serviciile proaste şi scumpe.

Acum poate vor fi şi mai scumpe, se plâng unii. Cert e că cerere există, iar voucherele s-au dat. Consultantul de turism Ciprian Enea spune că românii preferă acum pachete în Deltă şi la munte faţă de excursii pe plan extern. Şi el spune însă că un prognostic e greu de făcut.

„Deja sunt companii externe care se confruntă cu spectrul falimentului. În România nu cred, în clipa de faţă, că turismul este periclitat atât de drastic. Sperăm ca lucrurile în următoarele săptămâni să se regleze şi să depăşim acest moment“.

E vreo parte bună a acestei crize?

Frica te împinge la precauţie. De frică, toţi românii au început să se spele pe mâini. Am văzut-o cu ochii mei în avionul către Liverpool.

Şi Ramona Colea povesteşte că, venind de la Malaga, a observat că românii aveau şerveţele dezinfectante, îşi ştergeau scaunele şi măsuţele.

În plus, rezervorul de săpun era gol la momentul aterizării. Tot am învăţat ceva. Măcar să nu uităm bunele obiceiuri odată cu descoperirea antidotului pentru coronavirus.

 IRINA PETRARU este realizatoare de emisiuni la postul B1 TV. Pe Irina Petraru o puteți urmări și pe irinapetraru.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te