Burduja: „România este gata să îşi asume rolul de hub energetic. Este furnizor de stabilitate”

DE Alin Crișan | 21.11.2023 - 18:37
Burduja: „România este gata să îşi asume rolul de hub energetic. Este furnizor de stabilitate” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Burduja: „România este gata să îşi asume rolul de hub energetic. Este furnizor de stabilitate” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

România este gata să îşi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

SHARE

România este gata să îşi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare, de la energie solară şi eoliană la energie nucleară şi surse geotermale, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Burduja: „România este gata să îşi asume rolul de hub energetic. Este furnizor de stabilitate”

Burduja a participat marţi la Budapesta, în Ungaria, la reuniunea ministerială a Comitetului Director, înfiinţat în conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei.

Proiectul "Coridorul Verde" prevede realizarea unui cablu de curent continuu, care va conecta toate cele patru state.

Citește și: VIDEO Guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor de energie. Află până la ce dată

"Acordul miniştrilor subliniază importanţa energiei verzi şi curate în combaterea încălzirii globale şi prevenirea schimbărilor climatice, încurajând cooperarea reciprocă în domeniile energiei regenerabile, eficienţei energetice şi hidrogenului verde, în vederea creşterii securităţii sistemelor energetice şi a stabilităţii aprovizionării", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, se susţine totodată extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă către România şi Ungaria, prin Georgia, şi către alte ţări europene.

În cadrul reuniunii s-a semnat un Memorandum de Înţelegere între ministerele de resort din România, Republica Azerbaidjan, Georgia, şi Ungaria privind cooperarea în domeniul energiei verzi, pentru a aprofunda colaborarea în vederea atingerii obiectivelor comune privind dezvoltarea sectorului energiei verzi, inclusiv producţia de hidrogen.

Sebastian Burduja s-a adresat în limba română presei prezente la eveniment, subliniind importanţa eliminării dependenţei europene faţă de state care "au folosit energia ca armă sau cel puţin ca instrument de şantaj" în raport cu Uniunea Europeană.

"Ne reunim în acest proiect, Coridorul Verde, pentru că ne dorim cu toţii consolidarea securităţii energetice a întregii regiuni. România este gata să îşi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară şi eoliană la energie nucleară şi surse geotermale.

Acest proiect, lansat la Bucureşti în decembrie 2022, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria să avanseze rapid, cu sprijinul tuturor. Trebuie să acţionăm în deplină coordonare cu strategiile noastre naţionale şi având perspectiva de termen lung.

Se spune că uneori trebuie să plantăm sămânţa unui pom la umbra căruia nu ne vom odihni niciodată, dar acesta va fi acolo pentru copiii şi nepoţii noştri. Pentru un astfel de proiect suntem astăzi aici", a afirmat ministrul Energiei.

Citește și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre plafonarea în Energie: Avem o schemă care funcţionează

Potrivit sursei citate, proiectul Coridorului Verde intră în linie dreaptă. Operatorii de sistem din cele patru ţări vor forma o companie de proiect şi studiul de fezabilitate va fi atribuit în cel mai scurt timp.

"Ministrul român al Energiei a propus ca sediul companiei să fie la Bucureşti, urmând ca decizia finală să fie luată în cadrul unor negocieri, în perioada următoare", se mai spune în comunicat, conform Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te