În această secţiune au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit.
De asemenea, persoanele care doresc informaţii suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de email brexit@casan.ro sau la numărul de telefon 0769087103, pentru a primi răspunsul experţilor.
"Uniunea Europeană şi Marea Britanie au semnat, în data de 30 decembrie, acordul post-Brexit care stabileşte relaţia economică şi de cooperare între statele europene şi Marea Britanie şi care va fi aplicat provizoriu începând cu data de 1 ianuarie 2021. Asistenţa medicală este inclusă în sfera de aplicare a acordului, iar aranjamentele privind asigurările de sănătate existente până la 31 decembrie 2020 se vor aplica în continuare şi începând cu 1 ianuarie 2021", informează CNAS.
Astfel, un cetăţean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistenţa medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).
Pentru şederi pe perioade mai lungi, legislaţia internă a Marii Britanii privind imigraţia poate prevedea cerinţe suplimentare, arată sursa citată. În special, Regatul Unit va impune resortisanţilor ţărilor terţe o suprataxă pentru asistenţă medicală ca şi condiţie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de şedere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită şi de cetăţenii UE, dar va fi rambursată studenţilor şi persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deţinătorii de documente portabile S1).
Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit vor continua să beneficieze de asistenţă medicală în statul de reşedinţă, în numele statului care îi plăteşte pensia, utilizând documentul portabil S1. Acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deşi se pot aplica cerinţe suplimentare în temeiul legislaţiei interne privind imigraţia, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reşedinţă cheltuielile aferente asistenţei medicale, ca şi până acum, menţionează CNAS.
Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit vor putea solicita documentul portabil S2 instituţiei competente din statul în care sunt asigurate.
CNAS recomandă ca, înainte de a călători în Regatul Unit, cetăţenii să se informeze asupra condiţiilor de deplasare şi a modului în care pot fi accesate serviciile de asistenţă medicală.