Bogdan Mateescu a fost ales președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 03.12.2020 - 13:29
Bogdan Mateescu a fost ales președinte al CSM/FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Bogdan Mateescu a fost ales președinte al CSM/FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, joi, pentru a-şi alege noua conducere – preşedintele şi vicepreşedintele. Klaus Iohannis participă la prezentarea raportului de activitate în mandatul judecătorului Nicoleta Țînț și al procurorului Tatiana Toader.

SHARE

Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii este judecătorul Bogdan Mateescu. Acesta va ocupa funcția în 2021, după ce a fost ales cu 13 voturi pentru, 3 împotrivă și 2 voturi nule.

Vicepreședinte al instutuției care se ocupă, printre altele, de apărarea independenţei şi reputaţiei magistraților a fost ales procurorul Florin Deac. Acesta a fost ales în funcția de vicepreședinte al CSM cu 13 voturi pentru și 3 împotrivă, scrie europafm.ro.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate a instituţiei pe anul 2020, în mandatul judecătorului Nicoleta Margareta Ţînţ – preşedinte şi al procurorului Tatiana Toader – vicepreşedinte. Preşedinte Klaus Iohannis a anunţat că va fi prezent la bilanţ.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, pe 19 noiembrie, că urmează să candideze pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, preşedintele fiind ales dintre judecători iar vicepreşedintele dintre procurori, potrivit g4media.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te