Blinken spune că atacul rusesc asupra Ucrainei ar putea avea loc foarte curând

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2022 - 17:37
Blinken spune că atacul rusesc asupra Ucrainei ar putea avea loc foarte curând/FOTO: TheGuardian

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei „într-un termen foarte scurt".

SHARE

Rusia a declarat că tensiunea în jurul Ucrainei a crescut și că încă așteaptă un răspuns scris al SUA la cererile sale ample de garanții de securitate din partea Occidentului.

Declarațiile pesimiste au evidențiat prăpastia dintre Washington și Moscova, în timp ce Blinken se pregătește pentru o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, vineri, pe care un analist rus de politică externă a numit-o „probabil ultima oprire înainte de prăbușirea trenului".

Blinken le-a spus diplomaților de la ambasada SUA de la Kiev că o acumulare de zeci de mii de soldați ruși în apropierea graniței ucrainene are loc fără „nicio provocare, fără niciun motiv".

„Știm că există planuri pentru a mări și mai mult această forță într-un timp foarte scurt, iar acest lucru îi oferă președintelui Putin capacitatea, tot într-un timp foarte scurt, de a întreprinde noi acțiuni agresive împotriva Ucrainei", a spus Blinken.

Citește și: Fantoma de la IGPR: Benone Marian Matei, chestorul fără CV, fără declarație de avere

De asemenea, Rusia a mutat trupe în Belarus pentru ceea ce numește exerciții militare comune, ceea ce îi dă posibilitatea de a ataca Ucraina vecină dinspre nord, est și sud. 

Dar continuă să nege orice intenție în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că livrările de arme occidentale către Ucraina, manevrele militare și zborurile avioanelor NATO sunt de vină pentru creșterea tensiunii în jurul Ucrainei.

Statele Unite spun că Rusia amenință vecinul său post-sovietic și ar putea fi pregătită pentru o nouă invazie, la opt ani după ce a confiscat Crimeea de la Ucraina și a susținut forțele separatiste care au preluat controlul asupra unor mari părți din estul țării.

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

Rusia spune că se simte amenințată de legăturile tot mai strânse ale Kievului cu Occidentul și vrea să impună „linii roșii" pentru a împiedica Ucraina să adere vreodată la NATO și pentru a determina alianța să își retragă trupele și armele din Europa de Est. Washingtonul spune că aceste cereri sunt "fără start".

Vladimir Frolov, un fost diplomat rus, în prezent analist de politică externă, a declarat că Moscova nu se va lăsa liniștită de oferta SUA și a NATO de a purta discuții privind controlul armelor și că urmărește o reorganizare mult mai amplă a ordinii europene de securitate.

„Întâlnirea Lavrov-Blinken este, probabil, ultima oprire înainte de prăbușirea trenului. Dar speranțele sunt slabe, pozițiile sunt incompatibile", a spus el.

Descriind desfășurarea militară a Rusiei în Belarus drept o "escaladare uriașă", Frolov a făcut o evaluare sumbră a crizei.

„Cred că, cu excepția unei capitulări a Statelor Unite și a faptului că acestea vor livra Ucraina Rusiei, un fel de opțiune militară este aproape inevitabilă acum".

Tensiunile geopolitice au început să fie resimțite la Moscova, unde rubla a crescut ușor miercuri, după ce a atins un minim al ultimelor aproape două săptămâni în raport cu dolarul american, iar acțiunile rusești au înregistrat o ușoară revenire după mai multe sesiuni de pierderi puternice. Obligațiunile suverane ucrainene în dolari se află în teritoriu de suferință. citiți mai departe

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat pentru Blinken, la Kiev: "Aș dori să vă mulțumesc personal și președintelui Biden și administrației americane pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, pentru creșterea acestei asistențe".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te