Bill Gates, „țapul ispăşitor” pentru conspiraționiștii de pe Internet

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.05.2020 - 14:37
Foto: CNBC

Bill Gates „a creat Covid-19”, dorește „depopularea Pământului”, „implantarea de microcipuri populației”: afirmații false ca acestea, împărtășite de milioane de ori, explodează literalmente pe Internet.

SHARE

Celebrul miliardar american a devenit ținta favorită a conspiraționiștilor, ale căror postări au beneficiat de o vizibilitate sporită în contextul pandemiei și circulă pe internet în diverite variante și versiuni.

Co-fondatorul Microsoft, care a devenit filantrop, este „un fel de păpușă voodoo în care conspiraționiștii din toate părţile lumii înfig ca pe nişte ace diversele lor teorii”, explică pentru AFP Rory Smith, director de cercetare la First Draft, o rețea de mass-media care conduce proiecte împotriva dezinformării.

O „sperietoare”, spune Whitney Philips, de la Universitatea Americană din Syracuse, despre miliardarul american, angajat de douăzeci de ani prin intermediul Fundației Gates în campaniile de vaccinare și lupta împotriva epidemiilor.

Printre altele, un videoclip în limba engleză care îl acuză, printre altele, că ar vrea „să elimine 15% din populație” prin intermediul vaccinurilor și a implantului de microcipuri, a obținut aproape două milioane de vizionări pe YouTube în mai puţin de două luni.

Aceste acuzații au „explodat” între ianuarie și aprilie, notează Rory Smith, în asemenea măsură încât, potrivit „The New York Times, dezinformarea în limba engleză care îl vizează pe Bill Gates este acum cea mai virală din toate informațiile referitoare la Covid-19, care a făcut peste 300.000 de morți în întreaga lume”.

AFP a demascat deja peste o duzină de publicații care răspândesc fake news în limbile engleză, franceză, spaniolă, poloneză sau cehă.

Cu citate și videoclipuri deviate, decontextualizate, fotomontaje, scurtături înșelătoare, aceste publicații îl acuză pe Bill Gates că dorește să ofere un vaccin otrăvit africanilor, că a paralizat sute de mii de copii, că deține OMS, că ne folosește creierul pentru a crea criptomonede sau chiar că este… satanist.

Dacă multe astfel de postări circulau deja înainte de pandemia cauzată de noul coronavirus, afirmațiile care îl vizează pe Bill Gates au un lucru în comun: îl acuză că vrea să profite de pandemie ca un „profitor de război”, că doreşte înrobirea lumii sau să se îmbogățească vânzand vaccinuri.

Bill Gates a fost deja acuzat că se află în spatele epidemiei Zika sau că este o creatură reptiliană, reamintește acest specialist în conspirații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.