Echipa de avocați ai Bibliotecii Naționale a fost coordonată de avocatul Doru Costea, iar ministerul Culturii a fost reprezentat de Lidia Chiran.
Decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba-Iulia și a făcut recurs.
ÎCCJ a luat o decizie după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a făcut recurs cu privire la retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum.
Conform hotărârii instanței, ÎCCJ ”Respinge recursul declarat de Arhiepiscopia Româno-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2021”.
Biblioteca Batthyaneum rămâne a statului român
Biblioteca Batthyaneum funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României.
Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch.
Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.
La sfârșitul anilor 60, Nicolae Ceaușescu a cerut un împrumut de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei României și urbanizarea socialistă. Pentru a intra în posesia banilor, Ceaușescu a garantat cu o carte: Codex Aureus.