BEC impune „OMERTA” la renumărarea voturilor. Comunicarea rezultatelor, interzisă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.11.2024 - 15:33
BEC impune „OMERTA” la renumărarea voturilor. Comunicarea rezultatelor, interzisă - Foto: Profimedia images
BEC impune „OMERTA” la renumărarea voturilor. Comunicarea rezultatelor, interzisă - Foto: Profimedia images

BEC impune „OMERTA” la renumărarea voturilor. Biroul Electoral Central a emis vineri, 29 noiembrie, o circulară oficială prin care interzice categoric divulgarea oricăror rezultate preliminare din procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

SHARE

„În condițiile derulării operațiunilor prevăzute în Decizia nr. 205D/28.11.2024 privind modul de soluționare a solicitării formulate de Curtea Constituțională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024 emisă în Dosarul 3671F/2004 înregistrată la Biroul Electoral European pentru alegerea asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrie în procesele-verbale contralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule.

BEC impune „OMERTA” la renumărarea voturilor. Comunicarea rezultatelor, interzisă

Vă rugăm să comunicați procesele-verbale menționate la data de 1 decembrie a.c, ora 20:00 în condițiile stabilite prin respectiva decizie și să asigurați păstrarea, depozitarea și transportarea în condiții de siguranță a versiunilor originale ale acestora”, se arată în circulara care ar putea arunca România într-un haos inimaginabil.

Decizia BEC vine pe fondul unei situații fără precedent în politica românească, după ce CCR a dispus renumărarea celor peste 9 milioane de voturi exprimate, în urma contestației candidatului Cristian Terheș.

Refuzul de a comunica orice informație până la finalizarea procesului ar putea amplifica speculațiile privind posibile fraude electorale și tensiunile dintre taberele politice, potrivit România Europa-Liberă.

Greblă, propus de PSD la șefia AEP, „prevestește” anularea alegerilor

 Toni Greblă a explicat că, în cazul în care renumărarea voturilor – coordonată de Biroul Electoral Central (BEC) – ar scoate la iveală fraude majore care schimbă ordinea candidaților, CCR ar putea dispune anularea primului tur.

Greblă, propus de PSD la șefia AEP,9 „prevestește” anularea alegerilor. Turul II, înainte de Revelion

„Dacă se constată că frauda este atât de mare încât schimbă radical ordinea competitorilor, atunci CCR poate dispune invalidarea scrutinului din 24 noiembrie. În caz contrar, ar putea valida rezultatele, dacă diferențele identificate nu influențează semnificativ rezultatul final”, a declarat acesta.

Un exemplu de scenariu în care CCR ar putea decide anularea alegerilor ar fi dacă un candidat de pe locul șase ajunge pe locul doi, iar cel de pe locul unu coboară pe locul șapte, ceea ce ar influența dramatic configurația turului doi.

Potrivit lui Greblă, unele județe vor finaliza renumărarea voturilor chiar în cursul zilei de vineri, iar rezultatele vor fi transmise Curții Constituționale pentru analiză.

Citește și: VIDEO Haos în România. Sacii cu voturi, pentru „marea renumărare”, cărați cu autobuzele de călători

Decizia finală a CCR privind validarea sau invalidarea scrutinului este așteptată în următoarele zile.

Mai „tragem un loz” înainte de Revelion

Dacă CCR va dispune organizarea unui nou tur 1, acesta va avea loc pe 15 decembrie, urmat de al doilea tur pe 29 decembrie. Greblă a atras însă atenția asupra provocărilor logistice legate de organizarea alegerilor în preajma sărbătorilor de iarnă.

Renumărarea voturilor a fost declanșată în urma unei contestații depuse de Cristian Terheș, un candidat cu doar 1% din voturi, care a reclamat așa-zise nereguli în trei secții de votare, fiind vorba de puțin peste 20 de voturi care ar fi „dispărut” de la candidatul Forței Drepte, Ludovic Orban, care și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială înainte de alegerile propriu-zise, însă peste 20.000 de români au ignorat acest lucru și l-au votat inutil.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te