Avertizare Apele Române: Debitul Dunării a înregistrat o creștere alarmantă în această dimineață!

DE Elena Petrescu | Actualizat: 21.09.2024 - 14:10
Avertizare Apele Române: Debitul Dunării a înregistrat o creștere alarmantă în această dimineață!  - FOTO - Facebook Apele Romane(imagine cu rol ilustrativ)
Avertizare Apele Române: Debitul Dunării a înregistrat o creștere alarmantă în această dimineață! - FOTO - Facebook Apele Romane(imagine cu rol ilustrativ)

Avertizare Apele Române: Debitul Dunării a înregistrat o creștere alarmantă în această dimineață! Debitul Dunării la Baziaș a crescut alarmant, atingând 5.700 mc/s, depășind media sezonieră și ridicând semne de întrebare cu privire la viitoarele inundații.

SHARE

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.

Avertizare Apele Române: Debitul Dunării a înregistrat o creștere alarmantă în această dimineață!

Asta în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), într-o postare pe Facebook.

În 2006, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.800 mc/s .

Citește și: VIDEO Viitura pe Dunăre va lovi România peste 9 zile. Cum vor autoritățile să-i facă față?

"Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit

permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA", a subliniat ANAR.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la Budapesta are sâmbătă o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate.

Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de 8.700 mc/s.

Citește și: Viitură pe Dunăre. Ciucă avertizează autoritățile: ”E obligatoriu să garantăm siguranţa oamenilor!”

"Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.

Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare", au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te