Austria și-a redus activitatea la minimum, din cauza COVID-19

DE Deutsche Welle | Actualizat: 19.11.2020 - 19:53

Guvernul austriac a redus la minimum viața publică, demers prin care speră la o limitare a numărului de infecții. Este a doua sistare generală a activității în țara alpină, după „lockdown”-ul din primăvară.

SHARE

„Astăzi intră în vigoare o nouă sistare a activității”, a scris ministrul austriac al sănătăți Rudi Anschober pe Twitter, explicând că este nevoie de o ”frână de urgență pentru combaterea pandemiei și pentru a evita copleșirea secțiilor de terapie intensivă”.  

Potrivit responsabililor din sănătate, în landul federal Kärnten aproximativ 80 la sută din paturile de spital sunt ocupate iar la nivel național jumătate din locurile la terapie intensivă sunt pline de pacienți cu Covid-19. Austria se află așadar în scenariul roșu. 

Din nou în case

Virusul este tot mai prezent și în viața de zi cu zi. „Există deja un cluster în spital”, îmi povestește soția mea, specialist oncolog într-un spital din Viena. Mai mulți pacienți și colegi sunt infectați - câteva zeci de persoane.

„M-a sunat șefa mea”, îmi scrie fiica mea Anna pe grupul de Whatsapp al familiei. „Toate rezultatele sunt negative”. 

În vârstă de 18 ani, Anna a început în octombrie un stadiu de voluntariat într-un centru pentru vârstnici din capitala austriacă. Recent, una dintre colegele ei s-a infectat în stabiliment, motiv pentru care tot personalul este testat de două ori pe săptămână. 

Pentru cealaltă fiică a mea, Luise, în vârstă de 15 ani, noul an școlar a debutat cu un caz de coronavirus depistat chiar în clasa ei. În vacanță de toamnă, Louise și Julia, sora ei cu doi ani mai mare, nu pot învăța decât în regim de Home-Schooling. Din când în când, pentru teme, trebuiau să meargă la școală (aflată în districtul 13 al Vienei). Acum însă școlile s-au închis. 

„Nu vă întâlniți cu nimeni”, solicită cancelarul federal Sebastian Kurz (Partidul Popular Austriac).

„Orice contact social este prea mult”. Numai cine trebuie să meargă la medic, la serviciu, la farmacie sau la cumpărături are voie să iasă din casă în timpul celui de-al doilea „lockdown”.

Este permis de asemenea alergatul în parcuri. În toate celelalte cazuri, austriecii sunt obligați să stea acasă, reducând la minimum contactele fizice cu alți oameni. 

Cancelarul conservator al Austriei a anunțat testarea în masă a populației, urmând modelul Slovaciei, subliniind la postul public de televiziune că se are în vedere ”sărbătorirea cât mai în siguranță a Crăciunului”. În Slovacia au fost testați 3,6 milioane de locuitori, dintre care 38.000 cu rezultate pozitive la coronavirus. 

Cumpărături pe ultima sută de metri

„Ieri s-a dezlănțuit iadul. A fost ca în perioada Crăciunului”, povestește Guido Wetter, patronul unei mici librării vieneze pe care o deține împreună cu soția sa Brigitte. 

Dacă în primăvară, în timpul primei opriri a activității, încă mai erau vândute cărți clienților în librărie, acum toate comenzile se desfășoară online sau telefonic.

Are însă librăria voie să ofere „cărți la pachet” pe post de hrană spirituală, așa cum fac restaurantele? Nu știe. Ordonanțele sunt „formulate vag”, se plânge Wetter în interviul acordat DW.

„Se știe doar că accesul în interior este interzis”, precizează librarul.

Despre guvernul negru-verde (Partidul Popular Austriac și Partidul Ecologist) condus de cancelarul Kurz, care și-a angajat consultanți în relații publice pentru a se prezenta în cel mai bun mod posibil, Wetter spune că ”nu comunică bine”.

În general însă, librarul nu este îngrijorat. „Mulți oameni din district cumpără în mod voit de la noi”, spune librarul. 

Lanțurile mari de librării, spune el, sunt mai susceptibile de a suferi din cauza pandemiei. Wetter privește cu optimism către vânzările de Crăciun, după încheierea blocajului actual, fiind convins că mulți oameni se vor întoarce în magazinul său pentru a cumpăra cărți drept cadouri pentru cei dragi.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te