Guvernul României a decis să achite anul acesta sumele restante ale magistraților, obținute în instanțe, cu toate că inițial se anunțase amânarea acestor plăți.
Suma cuvenită magistraţilor din salarii restante, câştigată în instanţă, se ridică la 1,7 miliarde de lei și va fi acoperită din fondul de rezervă al Guvernului, deoarece nu se vor face rectificări bugetare.
Situația are loc în contextul măsurilor de austeritate implementate de Guvern, scrie RTV.
Austeritate doar pentru unii. Magistrații au primit salarii restante de 340 de milioane de euro
Aceste sume reprezintă majorări salariale retroactive pentru magistrați, începând din 2018 până în prezent, cu o valoare totală de aproximativ 1,7 miliarde de lei, reprezentând o primă tranșă dintr-o sumă mult mai mare, de peste 16 miliarde de lei, pe care magistrații urmează să o primească în anii următori pentru perioada 2010-2022, conform ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.
Citește și: SIMULARE 35.000 lei/lună pensie specială pentru Lia Savonea pe baza noii Legi a pensiilor speciale
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-a plâns de „suma consistentă”, de 1,7 miliarde de lei care va trebui plătită până la finalul anului, dar în textul OUG 34/2023 publicată în Monitorul Oficial în 27 octombrie, articolul VI, al. 1, cel care prevedea amânările, a fost abrogat fără nicio justificare.
Ministerul de Finanțe a atras atenția că amânarea acestor plăți ar putea conduce la creșterea semnificativă a sumelor, punând în pericol bugetul public.
Citește și: Parlamentul a votat legea pensiilor speciale: Acestea se vor impozita în trepte
Presiuni din partea Consiliului Superior al Magistraturii și a altor asociații ale magistraților au contribuit la decizia de a acorda aceste sume anul acesta, cu amenințarea deschiderii unor noi procese în caz contrar.