Românii sunt avertizați să fie atenți la mesajele primite ca și cum ar fi de la bănci, în care li se cere să apeleze un număr de telefon pentru a rezolva o situație despre o presupusă plată.
La apel răspunde un infractor care obține datele bancare ale victimei și le folosește pentru a-i goli conturile.
Atenție la mesajele primite de la bănci. Poți rămâne fără bani încercând să-i salvezi
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, pun în aplicare 58 de mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fiind utilizat modul de operare „smishing”, a transmis IGPR.
Citește și: Nouă tentativă de înșelăciune în numele Direcției Generale Antifraudă. Ce au primit pe mail românii?
Persoanele cercetate ar fi transmis mesaje text, prin care ar fi informat persoanele vătămate despre faptul că pe contul bancar ar avea o plată în așteptare către un comerciant, fiind îndrumați să apeleze un număr de telefon asociat cu banca. Ulterior, persoanele în cauză ar fi obținut datele cardurilor bancare, pe care le-ar fi folosit pentru a efectua tranzacții frauduloase.
Activitatea infracțională a vizat clienți de la mai multe unități bancare din România.
Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Această amplă operațiune a Serviciului de Investigații Criminale Brașov beneficiază de sprijinul Serviciului Criminalistic Brașov, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brașov, Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov, Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dar și de cel al serviciilor de investigații criminale și al serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Gorj, Timiș, Hunedoara, Constanța, Poliției Municipiului Târgu Jiu și Poliției Orașului Bumbești-Jiu.
Citește și: Atenție cui îi răspundeți la telefon. Șarlatanii sună și cer date financiare. Cum ne ferim de ei?
De asemenea, activitatea beneficiază de sprijinul Unității Centrale de Analiză a Informațiilor – Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Brașov.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.