Asociația Inițiativa pentru Justiție, apel către Iohannis: Nu aruncați sistemul judiciar în criză

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.02.2020 - 12:10
Foto: presidency.ro

Asociația Inițiativa pentru Justiție a dat publicității un apel către președintele Klaus Iohannis în care îi solicită să respecte avizele Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi să nu arunce ”sistemul judiciar într-o criză”.

SHARE

„Având în vedere procedurile în curs privind numirile procurorilor de rang înalt, declanșate de Ministrul Justiției și desfășurate conform unor reguli care nu respectă recomandările Comisiei Europene, GRECO și Comisiei de la Veneția; (...) Având în vedere avizul negativ acordat de Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii unora dintre propunerile ministrului Justiției, inclusiv cea pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

Având în vedere rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, prevăzut la art. 133 alin. (1) din Constituția României (...) rolul Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, prevăzut la art. 80 alin. (2) din Constituția României;

Pentru a evita riscul unui nou raport MCV negativ, vă solicităm ca, în acord cu recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia privind rolul cheie al Consiliului Superior al Magistraturii în procedura de desemnare a persoanelor care vor ocupa înaltele funcţii din Ministerul Public, să respectaţi avizele Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi să nu aruncaţi sistemul judiciar într-o criză de natură a afecta grav justiţia şi statul de drept”, reiese din apelul Asociației, citat de G4media.

Pe data de 11 februarie, secția de procurori din cadrul CSM a avizat negativ două dintre propunerile Ministerului Justiției. Este vorba despre Giorgiana Hosu, propusă la șefia DIICOT și Gabriela Scutea, propusă la șefia Parchetului General. Doar Crin Bologa, propus la șefia DNA, a primit aviz pozitiv. Avizul CSM este consultativ.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -