Asigurări ale autorităților române: „Nu există nici un pericol radiologic pentru populație”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.08.2019 - 10:06
Regiunea Arhanghelsk, unde a explodat o rachetă cu încărcătură nucleară.

Autoritățile române transmit, într-un comunicat de presă, că „nu există nici un pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, în urma incidentului nuclear din nordul Rusiei. Precizările vin după ce, în spațiul public, au circulat informații despre un nor radioactiv.

SHARE

„În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, precizează cele trei autorități publice, într-un comunicat de presă. 

Autoritățile amintesc că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

Potrivit sursei citate, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului nici la nivel internațional, nici în țară. 

„În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului”, se mai arată în comunicat.

Cinci oameni au murit în Rusia, la Arhangelsk, în 8 august, în explozia unei rachete cu încărcătură nucleară. Abia la cinci zile de la acel moment, autorităţile au recunoscut că nivelul radioactiv din regiune a depășit de 16 ori limitele recomandate.

Citește și: VIDEO Putin acoperă un dezastru nuclear? I-a explodat o rachetă care ar ajunge în SUA în 5 minute

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.