Aruncau drogurile din mașină pe șosea, cu polițiștii în spatele lor. Ieșenii au crezut că scapă

DE Alin Crișan | 06.07.2023 - 21:51
Traficanți de droguri prinși de polițiștii ieșeni - Foto: Ziarul de Iași

Pentru a nu fi prinşi de poliţie cu heroina la ei, trei traficanţi au aruncat drogurile pe geamul automobilului, cu maşinile poliţiei pe urmele lor.

SHARE

Încercarea a fost inutilă. Poliţiştii au adunat de pe şosea pliculeţ cu pliculeţ, dar oricum acestea nu erau singurele probe. Traficanţii au fost condamnaţi definitiv marţi.

Aruncau drogurile din mașină pe șosea, cu polițiștii în spatele lor. Ieșenii au crezut că scapă

Pentru cele peste 10.000 de doze vândute pe piaţa ieşeană, au scăpat destul de ieftin. Este vorba, potrivit anchetatorilor, cea mai puternică reţea de trafic de heroină din Iaşi.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată la începutul anului trecut un număr de 7 ieşeni, acuzaţi de trafic de droguri de mare risc. Unul dintre ei a fost acuzat şi de tentativă la omor calificat, după ce lovise un poliţist cu maşina, în încercarea de a rupe încercuirea. Trei dintre membrii grupului erau cunoscuţi încă din 2018 cu preocupări în domeniul traficului de stupefiante.

Unul dintre membrii grupului, Cristian Bourdeanu, fusese cercetat într-un dosar penal instrumentat împotriva unor dealeri din Bucureşti, dar nu se dispusese trimiterea în judecată. Plecase din ţară, iar anchetatorii preferaseră să-l aştepte „la cotitură”. În a doua jumătate a lui 2020, se întorsese şi îşi reluase activitatea, iar procurorii, ancheta.

La începutul lui 2021, activitatea grupului demarase în forţă. Arestările operate în rândul traficanţilor de droguri ieşeni în perioada 2019-2020 lăsaseră goluri serioase pe piaţa ilicită, iar fraţii Marius Florin, zis „Ţiganul” şi Alexandru Ciobanu, zis „Alecu” rămăseseră o sursă de bază pentru consumatorii de heroină din Iaşi.

Cei doi fraţi beneficiau din plin de experienţa lui Bourdeanu şi a lui Lucian Parasca. Se deplasau frecvent la Bucureşti, de regulă cu maşini închiriate, cu trenul sau autobuzul, pentru a îngreuna identificarea şi urmărirea.

Cumpărau din Ferentari cantităţi relativ reduse de heroină, în jurul a 5 grame. Aceasta era însă suficientă pentru cel puţin 100 de doze vândute cu câte 70 de lei, iar deplasările la Bucureşti erau îndeajuns de dese pentru a nu rămâne fără stocuri.

Câteodată, riscau şi cumpărau cantităţi mai mari, de până la 70 de grame, pentru vânzări „en gros”. Aceasta era vândută în cantităţi suficiente pentru 10-20 de doze, la un preţ de 350-700 lei. Heroina era principalul drog comercializat, aducând cel mai mare profit raportat la cantitate, dar traficanţii vindeau şi metadonă, cannabis, medicamente cu efect halucinogen, ori morfină.

Traficanţii îşi luau toate măsurile pentru a evita depistarea. Nu-şi anunţau niciodată prietenii cu privire la datele de plecare spre Bucureşti, cu atât mai puţin cu privire la motive. Îşi închideau telefoanele pe durata deplasărilor şi îşi schimbau des numerele de telefon. Nu vorbeau niciodată la telefon despre traficul de droguri, nici măcar codificat.

Pentru comunicare, foloseau o aplicaţie de chat care nu solicită nume, adresă de email sau număr de telefon pentru înregistrare şi care oferă utilizatorului posibilitatea de a şterge complet mesajele după o perioadă stabilită, făcând imposibilă recuperarea lor. Îşi selectau foarte atent clienţii, refuzându-i pe cei despre care bănuiau că ar fi putut fi recrutaţi de poliţie.

Unii clienţi cumpărau droguri şi de mai multe ori pe zi, aşa că traficanţii aveau grijă ca nu cumva aglomeraţia de la apartamentul lor situat la parter să atragă suspiciuni din partea vecinilor, ce i-ar fi putut denunţa. Când clientela s-a înmulţit, au împărţit-o pe categorii.

Unor clienţi le vindeau drogul chiar în apartament, unde eventual doza era şi cumpărată. Altora, le vindeau marfa în scara blocului sau în preajma acestuia. Pentru unii, făceau livrări la domiciliul acestora.

În pofida precauţiilor luate, grupul a fost identificat de anchetatori. Traficanţii făcuseră greşeala să-şi deschidă ocazional telefoanele pe când se aflau la Bucureşti sau în drum spre capitală, iar poziţia înregistrată de antenele de telefonie mobilă au permis stabilirea tipicului urmat în deplasări. Informaţii provenite de la consumatori sau de la alţi dealeri arestaţi au dat anchetatorilor muniţia de care mai aveau nevoie.

La sfârşitul lui iulie 2021, a fost organizat un flagrant, maşina traficanţilor, care venea de la Bucureşti cu marfă, fiind trasă pe dreapta la Grajduri.

Aflat la volan, Narcis Emacu s-a prefăcut că opreşte, după care a accelerat brusc spre poliţistul care îi semnalizase oprirea. Poliţistul a reuşit să se ferească, fiind doar atins de maşina traficanţilor. Maşinile poliţiei au plecat în urmărirea traficanţilor, iar aceştia au început să arunce pe geam pacheţelele cu droguri abia cumpărate de la Bucureşti.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te