Apărătorul plagiatorilor și un judecat pentru corupție, cap de listă la Sezonul Cultural de la Paris

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.11.2018 - 16:25
Delegația României de la Paris, la inaugurarea Sezonului Cultural România - Franța
Delegația României de la Paris, la inaugurarea Sezonului Cultural România - Franța

Sorin Cîmpeanu, Lilian Zamfiroiu și Mihnea Costoiu, personaje care au ajuns în atenția publică și prin diverse episoade controversate, au participat la inaugurarea Sezonului Cultural România – Franța, care a avut loc la Paris în prezența președinților Iohannis și Macron.

SHARE

Inaugurea oficială a fost făcută de președintele Klaus Iohannis și de omologul său francez, Emmanuel Macron, în cadrul întâlnirii de marți din capitala Franței. Din partea României, la eveniment au participat mai multe personaje care au stârnit, de-a lungul anilor, reacții negative în spațiul public. 

Zamfiroiu și Securitatea

Unul este Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României la Luxmburg, ex-președinte al Institutului Cultural Român (ICR), fiind propus de PSD și susținut de USL, în 2013, să preia această funcție. Zamfiroiu s-a făcut remarcat în 2013, după preluarea fotoliului de șef al ICR, când a recunoscut, într-un interviu oferit pentru ziarul „Adevărul”, că a avut legături cu fosta Securitate, fără să semneze, însă, un angajament. Zamfiroiu a explicat, pentru sursa citată, că a fost abordat de ofițerii fostei Securități pentru a da informații despre profesori străini. 

„Ei spuneau că «uite, sunt în Universitate şi profesori străini şi vrem să ştim cum gândesc, dacă sunt contra». Aveam o lectoriţă venită din Ungaria şi un lector din Italia. Cei din Securitate nu erau interesaţi de colegi. Pe mine m-au întrebat întotdeauna de profesori. Mă simţeam jenat fiindcă nu aveam ce să le spun. Ce să le spun? Că italianul ne dădea să fumăm ţigări scumpe? Probabil că le-am spus şi asta, nu mai ţin minte. Discuţiile erau cordiale, că nu şi-ar fi permis ăia, în prezenţa decanului, să intre în amănunte. Dar nu am semnat niciun angajament”, declara, Zamfiroiu, pentru „Adevărul”, în 2013, la scurt timp după preluarea funcției de președinte al ICR. 

Cîmpeanu și plagiatorii

Un alt personaj controversat care a participat la evenimentul de la Paris este Sorin Cîmpeanu, fost membru ALDE, care a deținut funcția de ministru al Educației în timpul guvernării Ponta. Cîmpeanu a demisionat din ALDE în mai 2017, când a anunțat că se alătură inițiativei Pro Romînia, alături de Daniel Constantin (ex-PC). 

De altfel, în decembrie 2014, când a preluat mandatul de ministru, Sorin Cîmpeanu era apolitic și a ajuns în Cabinetul condus de Victor Ponta fiind propus și susținut de fostul lider al Partidului Conservator, Daniel Constantin. Președinte al Consiliului Național al Rectorilor, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, deputat și președinte al Agenției Internaționale a Francofoniei, Cîmpeanu a rămas în memoria publică ca fiind cel care a inițiat controversata Ordonanță de Urgență care amnistia plagiatorii, dându-le acestora dreptul de a renunța la titlu. Unul dintre beneficiarii ordonanței ar fi fost chiar Victor Ponta, șeful Guvernului din care făcea parte, la acea vreme, Sorin Cîmpeanu. În cele din urmă, Parlamentul a votat împotriva actului normativ.  

Costoiu, probleme cu legea

Mihnea Costoiu, rectorul Politehniii București și fost ministru al Educației în guvernările PSD, a fost și el prezent la inaugurarea Sezonului Cultural din capitala Franței. Costoiu a fost trimis în judecată de DNA, primăvara aceasta, în dosarul „Cutezătorii”. 

Procurorii anticorupție îl acuză de abuz în serviciu și susțin că Mihnea Costoiu ar fi încheiat, în perioada martie – septembrie 2009, cu Fundația „Dinu Pescariu”, un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu RAAPPS, „cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică”. În urma acestui contract, mai arată DNA, s-ar fi cauzat Ministerului Educației un prejudiciu în valoare de 10.796.662 de euro.

„Modista” Țuroiu, în fruntea delegației

Din delegația de la Paris a făcut parte și Liliana Țuroiu, fosta creatoare de modă care a scandalizat, în 2017, opinia publică, când a preluat, cu sprijinul PSD, conducerea Institutului Cultural Român. Acesteia i s-a reproșat lipsa de pregătire pentru o funcție de acest nivel. 

La evenimentul cultural din capitala Franței, de la începutul săptămânii, au mai luat parte, printre alții, Marilen Pîrtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL, și istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor externe. Sezonul România – Franța include peste 400 de proiecte culturale, care se vor desfășura în cele două țări, până în iulie 2019. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te